JEDAN ČOVJEK, ŠEST FUNKCIJA: U isto vrijeme vijećnik, član dva nadzorna odbora, direktor, sekretar stranke i predsjednik kluba koji se finansira iz budžeta

Naime, Bukejlović je od augusta 2019. do juna 2021. godine bio član Nadzornog odbora preduzeća Gradska toplana A.D. Doboj, a istovremeno je u dva mandata bio vijećnik u lokalnoj skupštini a ovakva situacija je jasno zabranjena Zakonom o sprečavanju sukoba interesa RS-a.

  • Mini market

  • 29. Nov. 2022  

  • 2

Transparency International u BiH podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa RS protiv potpredsjednika Skupštine Grada Doboja Miloša Bukejlovića, koji je tokom ovog i prethodnog mandata obavljao više nespojivih funkcija.

Naime, Bukejlović je od augusta 2019. do juna 2021. godine bio član Nadzornog odbora preduzeća Gradska toplana A.D. Doboj, a istovremeno je u dva mandata bio vijećnik u lokalnoj skupštini a ovakva situacija je jasno zabranjena Zakonom o sprečavanju sukoba interesa RS-a.

Ovaj zakon izričito zabranjuje izabranim predstavnicima sa lokalnog nivoa da budu članovi nadzornih odbora ili direktori javnih preduzeća koje je osnovala jedinica lokalne samouprave, a radi se o preduzeću koje je u vlasništvu Grada Doboja.

Pored ovoga, Bukejlović kao sekretar gradskog odbora SNSD-a u Doboju po Zakonu o javnim preduzećima ne bi mogao biti član uprave bilo kojeg javnog preduzeća, jer obavlja izvršnu funkciju u stranci, a tako nešto je izričito zabranjeno članom 11. ovog zakona.

Međutim, on je trenutno direktor Zavisnog preduzeća Elektroprivrede RS-a Elektro Doboj, ali i član nadzornog odbora Željeznica Republike Srpske. Nažalost, jedina zakonska mogućnost koja u ovom slučaju postoji jeste obraćanje Nadzornom odboru preduzeća koji je zadužen za provođenje zakona.

Zbog toga je TIBIH uputio dopis Nadzornom odboru Željeznica RS-a čije je Bukejlović predsjednik, sa informacijom da on po zakonu tu funkciju ne može obavljati, a ista informacija upućena je i nadzornom odboru ZP Elektro Doboj čiji je Bukejlović direktor. TIBiH je također zatražio i reakciju Ombudsmana za ljudska prava koji u ovakvim situacijama, gdje se radi o očiglednom kršenju zakona, može izdati preporuku.

Ipak, zbog manjkavosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa RS-a funkcionerima sa nižih nivoa vlasti dozvoljeno je obavljati funkcije u javnim preduzećima čiji je osnivač Republika Srpska. TIBiH se već dugo zalaže za unapređenje zakonodavstva o sukobu interesa na svim nivoima, a trenutno je ovakva situacija dozvoljena samo u Republici Srpskoj.

Također, bitno je istaći da Miloš Bukejlović obavlja i šestu funkciju koju tretira zakonodavstvo o sukobu interesa, ali je situacija u kojoj se nalazi trenutno dozvoljena na nivou Republike Srpske koja ima najlošiji zakon u ovom segmentu.

Bukejlović je trenutno predsjednik Karate kluba Sloga iz Doboja koji se finansira iz budžeta, a po podacima sa kojima raspolaže TIBIH u 2022. godine primili su sredstva Grada Doboja u iznosu od 10.000 KM i Ministarstva porodice omladine i sporta RS u iznosu od 4.500 KM. Međutim, Zakon o sprečavanju sukobu interesa u RS-u zabranjuje izabranim funkcionerima da budu na čelu udruženja i fondacija (što uključuje i sportske klubove) samo u slučaju ako se oni finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM godišnje.

Ovaj prag postavljen je dosta visoko, što omogućava brojnim funkcionerima u RS-u da budu i sa jedne i sa druge strane, odnosno da usvajaju budžet i određuju visinu sredstava i istovremeno koriste ta sredstva. Poređenja radi, u Brčko Distriktu zabranjeno je svim funkcionerima da budu na čelu udruženja ko se finansiraju sa više od 10.000 KM sa bilo kojeg nivoa vlasti dok je na nivou BiH taj iznos za sportska udruženja ograničen na 50.000 KM.

Ipak, činjenice da jedna osoba obavlja više nespojivih funkcija po dva zakona i da istovremeno utiče na dodjelu i trošenje javnih sredstava jasno ukazuju da bi nadležne institucije morale reagovati, a potrebno je i uskladiti zakone o sukobu interesa na svim nivoima u skladu sa evropskim standardima.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...