SALKIĆ NIJE GOVORIO ISTINU: Informacije sa službene stranice Predsjedništva BiH iz prethodnog mandata ga demantuju

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer tvrdnju Ramiza Salkića da je Denis Bećirović “izbrisao da je bošnjački član Predsjedništva BiH” na zvaničnoj web stranici ove institucije ocjenjuje neistinitom.

  • Politika

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 1

Donedavni potpredsjednik Republike Srpske i aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić bio je gost emisije “Plenum” na FTV-u 28. novembra 2022. godine, gdje je iznio jednu neistinitu/neutemeljenu tvrdnju.

Naime, govoreći da su “Bošnjaci ostali bez člana Predsjedništva BiH”, Salkić je ustvrdio da je novoizabrani član Predsjedništva BiH Denis Bećirović na službenoj stranici Predsjedništva “izbrisao” da je “bošnjački član”.

"Denis Bećirović je izbrisao da je bošnjački član Predsjedništva. Pogledajte službenu stranicu Predsjedništva", rekao je Salkić.

Uvidom u zvaničnu web stranicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u sekciji “Predsjedništvo”, podsekciji “Kabineti”, navode se informacije o aktuelnim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

Tako se pored imena Željke Cvijanović navodi da se radi o Kabinetu “srpskog člana Predsjedništva BiH”, pored imena Željka Komšića stoji da je riječ o Kabinetu člana Predsjedništva BiH “iz reda hrvatskog naroda”, dok je pored imena Denisa Bećirovića napisano da je riječ o Kabinetu “člana Predsjedništva BiH”.

S druge strane, u sekciji “Press servis”, podsekciji “Saopćenja”, u saopćenjima o aktivnostima Denisa Bećirovića i Željke Komšića navodi se samo “član Predsjedništva BiH”, dok se pored imena Željke Cvijanović navodi “srpski član Predsjedništva BiH”.

Ipak, i tokom prethodnog mandatnog perioda, kada su članovi Predsjedništva BiH bili Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, pored imena članova Predsjedništva, u podsekciji “Kabineti”, stajali su identični opisi.

Tako je pored imena Milorada Dodika bilo navedeno da se radi o Kabinetu “srpskog člana Predsjedništva BiH”, pored imena Željka Komšića da se radi o Kabinetu člana Predsjedništva BiH “iz reda hrvatskog naroda”, dok je pored imena Šefika Džaferovića Bećirovića stajalo da je riječ o Kabinetu “člana Predsjedništva BiH”.

Da su ovi opisi stajali pored imena članova Predsjedništva BiH tokom proteklog mandata, svjedoči i arhiva zvanične web stranice Predsjedništva BiH za 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, a koja je dostupna na servisu za arhiviranje internet-sadržaja archive.org.

Također, u saopćenjima za javnost, pored imena Šefika Džaferovića i Željka Komšića navodilo se da se radi o “članu Predsjedništva BiH”, dok je pored imena Milorada Dodika stajalo “srpski član Predsjedništva BiH”.

U mandatnom periodu 2014 – 2018, kada su članovi Predsjedništva BiH bili Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, u podsekciji “Kabineti” nisu se navodila imena članova Predsjedništva, već samo informacija da se radi o kabinetu člana Predsjedništva BiH “iz reda bošnjačkog naroda”, “iz reda hrvatskog naroda”, odnosno “iz Republike Srpske”.

Dakle, evidentno je da je u mandatnom periodu 2018 – 2022. došlo do izmjene opisa u podsekciji “Kabineti” te da se već za vrijeme mandata Šefika Džaferovića, pored informacija o kabinetu ovog člana Predsjedništva, nije navodilo da se radi o “bošnjačkom članu”.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer tvrdnju Ramiza Salkića da je Denis Bećirović “izbrisao da je bošnjački član Predsjedništva BiH” na zvaničnoj web stranici ove institucije ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...