PRIKRIVENA KAPITULACIJA: Čović napisao, a Nikšić potpisao sporazum!

U potpisanom dokumentu, praktično se i ne spominje građanska država, makar kao daleki ideal i cilj. Čak štaviše, dodatno se naglašava anahroni model konstitutivnosti naroda, preuzet iz sovjetske Rusije. 

  • Društvo

  • 29. Nov. 2022  29. Nov. 2022

  • 4

Lider HDZ-a Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić potpisali su dokument kojim najveća hrvatska stranka i blok osam opozicionih stranaka kreću u formiranje vlasti na svim razinama. Njima će se naknadno priključiti Dodikov SNSD, što je bio jedan od najvažnijih uvjeta Dragana Čovića, a što je Osmorka prihvatila bez pogovora.   

Dokument pod naslovom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine", očigledno je pisan u Mostaru jer sadrži sve bitne ciljeve koje je proteklih godina uzalud pokušavao realizirati Čovićev HDZ.

Nasuprot tome, u Smjernicama nema niti jednog specifičnog cilja na kojem su insistirale partije Osmorke. Neće se otvoriti problem oporezivanja sportskih kladionica, neće se otvoriti problem "dvije škole pod jednim krovom", neće se otvoriti problem osnivanja novih "Heceg-Bosanskih" institucija poput "hrvatskog" preduzeća za uvoz plina, itd.

U potpisanom dokumentu, praktično se i ne spominje građanska država, makar kao daleki ideal i cilj. Čak štaviše, dodatno se naglašava anahroni model konstitutivnosti naroda, preuzet iz sovjetske Rusije. 

"Neka nam je sa srećom", kazao je nakon potpisivanja Smjernica, Dragan Čović, ne krijući oduševljenje urađenim poslom.   

"Mislim da ćemo 1. decembra imati sjednice Zastupničkog doma BiH i FBiH, znat ćete ko čini koaliciju na nivou BiH.To će biti SNSD", kazao je Čović, ponosan na činjenicu što je napokon izabrao partnere u vlasti koji će mu šutke prepustiti “liderisanje” procesima, kako to voli kazati lider NiP-a, Elmedin Konaković.  

Čović je kazao da on može garantovati da će stranke okupljene oko HDZ-a i HNS-a učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cijelini, bez uvjetovanja i prolongiranja.  

Čović je kazao da je siguran da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, te je još jednom novinarima ponovio ono što bi lideri Osmorke najradije prešutili. Kazao je, između ostalog, da se nada uspješnoj reorganizaciji RTV javnog servisa a kao što je poznato, pod "uspješnom reorganizacijom Javnog servisa" Čović podrazumijeva uspostavu zasebnog, "Herceg-Bosanskog" TV kanala.  

Također je kazao da u sporazumu vrlo precizno piše, da nova koaliciona vlast najkasnije za šest mjeseci riješiti pitanje izbora članova Predsjendištva BiH, pri čemu je već sada jasno da će Čović i Osmorka pristati na asimetrična rješenje tj. da se hrvatski i bošnjački član Predsjedništva bira posredno, iz reda izabranih zastupnika, a da se član Predsjedništva iz RS bira izravno, kao i sada.  

Drugi potpisnik sporazuma, Nermin Nikšić, nije se imao čime konkretno pohvaliti jer niti jedan specifičan zahtjev Osmorke nije ugrađen u tekt sporazuma. Stoga je Nikšić govorio načelno.  

"Otvoreni smo za razgovore, da stvaramo atmosferu u kojoj svako može reći svoj stav, boriti se, argumentirati svoje stavove ali stvoriti nove pretpostavke na političkoj sceni BiH. Kad se dogovorimo nakon svog tog dogovaranja, kad potpišemo onda da to što potpišemo i realizujemo u punom kapacitetu", kazao je Nikšić, pokušavajući frazama prikriti političku kapitulaciju pred Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...