MEĐU OŠTEĆENIMA I HRVATSKA: Velika akcija u EU, razotkrivena najveća europska prevara sa...

Istragom je obuhvaćeno gotovo 9.000 pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba.

  • Regija

  • 30. Nov. 2022  

  • 0

Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona - u 14 država članica Europske unije, proveo je velika akciju u kojoj su, kako kažu, razotkrili najveću europsku prijevaru s PDV-om, koja se temelji na prodaji popularne elektronske robe. Procijenjena šteta koja se istražuje u sklopu operacije Admiral trenutno iznosi 2 milijarde 200 miliona eura. 

Među oštećenim zemljama je i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način zahvaćena tom prevarom. Istragom je obuhvaćeno gotovo 9.000 pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba.

"Kompanija 1 bi kompaniji 2 preko granice prodavala elektroničke proizvode, bez obaveze plaćanja poreza. Kompanija 1 zatim bi dostavila robu u skladišta, a kompanija 2 prodavala bi tu robu putem interneta. Kupci iz EU-a naručivali su robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu. Kompanija 2 zatim bi poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac, uključujući sredstva za porez. Novac bi zatim kompanija 2 uplatila na offshore račune i nakon toga bi se ugasila", stoji u saopćenju Ureda europskog javnog tužitelja. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...