PRVA DAMA UKRAJINE SUSRELA SE SA CAMILLOM: Njen govor zanijemio je parlament (FOTO)

Konferenciju koja se održala u ponedjeljak i u utorak, organizirala je britanska vlada zajedno s predstavnicima oko 70 zemalja i UN-om. "

  • Žena

  • 30. Nov. 2022  30. Nov. 2022

  • 0

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska trenutno se nalazi u Londonu gdje se susrela s mnogim visokim dužnosnicima kao i kraljicom Camillom, a održala je govor u britanskom parlamentu koji je potresao sve prisutne.

Supruga Volodimira Zelenskog prisustvovala je i velikom summitu u organizaciji Ujedinjenih naroda koja se održava u Londonu, gdje se održava niz aktivnosti u sklopu kampanje "16 Days of Activism" koja ima punu podršku kraljice supruge Camille. Kampanja poziva pojedince i organizacije širom svijeta da se sastanu i organiziraju strategije kojima će otkloniti nasilje nad ženama i djevojčicama.

image  

"Netolerancija prema nasilju i okrutnosti u bilo kojem obliku ono je što spaja demokratska društva. Prošle sam se sedmice u Kijevu, kao i svake godine, pridružila kampanji protiv rodno uvjetovanog nasilja. Jučer sam imala čast prisustvovati prijemu kraljice supruge Camille i Ujedinjenog Kraljevstva u povodu Dana Ujedinjenih naroda za borbu protiv nasilja nad ženama. Čast mi je što osobno poznajem Njeno Veličanstvo i priliku ispričati šta se dogodilo i događa na našim teritorijima koje je Rusija privremeno okupirala. Kakve strašne zločine čine okupatori nad našim ženama i djecom. Rekla sam kraljici supruzi da su mnoge naše porodice razdvojene. Mnoga su djeca lišena mogućnosti komunikacije s roditeljima kod kuće: otac ili majka mogu služiti, mogu biti liječnici, dragovoljci - oko 40 hiljada naših žena u redovima oružanih snaga", napisala je Olena Zelenska u opisu zajedničke fotografije s kraljicom Camillom.

Ukrajinska prva dama zatim je odala priznanje kraljici koja već dugi niz godina aktivno učestvuje u kampanjama protiv nasilja nad ženama, a spomenula je i pomoć koju ukrajinski imigranti dobivaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U svom govoru u parlamentu prva dama Ukrajine iskoristila je priliku da situaciju u svojoj zemlji usporedi i s britanskim mukama iz Drugog svjetskog rata, a ono što je posebno zgrozilo su zločini protiv žena i djevojčica u Ukrajini. "Britanija je proživjela zračne uzbune, istine one koje mi proživljavamo danas. Rusi nas žele baciti na koljena, sirene čujemo svaki dan. Vi se tada niste predali, a nećemo ni mi sada. Nikada se nećemo predati. Međutim, pobjeda nije jedino što želimo. Želimo pravdu. Došla sam ovdje kod vas zatražiti pravdu", rekla je Zelenska i pred parlamentarcima počela opisivati horore s kojima se Ukrajina danas suočava.

"Rusija s masovnim napadima želi napraviti horor u Ukrajini. Više od 20 miliona Ukrajinaca svakodnevno živi bez struje, vode i grijanja. U mnogim okupiranim gradovima i seli Rusi koriste ‘sistematsko nasilje‘. Identificirali smo hiljade Rusa koji su počinili raznorazne zločine, pa čak i one seksualne. Najmlađa žrtva silovanja imala je četiri godine...

Dan ranije, u ponedjeljak, Olena Zelenska rekla je konferenciji u Londonu da su "seksualno nasilje i zločini" dio ruskog "arsenala" kojim žele "poniziti Ukrajince" i zatražila "međunarodni odgovor" u vezi s tim.

"U ovom trenutku ured državnog odvjetnika vodi istragu o više od sto slučajeva spolnog nasilja za koje se sumnja da su ga počinili ruski vojnici", rekla je Zelenska, dodajući da je to tek ‘mali dio‘ velikog broja takvih slučajeva u ukrajinskom sukobu", kazala je. Podsjetila je da je prvi slučaj za koji se vodi sudski postupak slučaj žene koju su vojnici silovali pošto su joj ubili supruga. Nakon ruske invazije 24. febrjuara, "okupatori su imali sve više prilika da ponize Ukrajince i, nažalost, spolno nasilje i spolni zločini dio su njihova arsenala", istaknula je Zelenska. Rusija "sistemski i otvoreno" provodi spolno nasilje, dodala je.

"Zato je iznimno važno da se to proglasi ratnim zločinom kako bi se agresore moglo kazneno goniti", rekla je, pozivajući na "međunarodni odgovor" radi "suzbijanja spolnog nasilja u sukobima".

Zelenska je tokom posjete Downing Streetu na bor ispred premijerske rezidencije stavila i ukras posvećen Ukrajini.

image  image  

Konferenciju koja se održala u ponedjeljak i u utorak, organizirala je britanska vlada zajedno s predstavnicima oko 70 zemalja i UN-om.

"Doista se nadam da će svijet odgovoriti na ono što se u ovom času događa u Ukrajini", rekla je.

Olena Zelenska je ocijenila da je spolno nasilje "najokrutniji i divljački način kojim se pokazuje nadmoć", prenosi Gloria.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...