REZULTATI VELIKOG TESTA: Iznenađujuća potrošnja Golfa dizelaša u zimskom periodu...

Golf TDI, prevedeno na električnu energiju, ljeti troši 49,7 kWh na 100 km, a zimi 52,2 kWh energije.

  • Auto

  • 01. Dec. 2022  

  • 0

Električni automobili zimi troše znatno više energije, dok potrošnja goriva dizelskog motora neznatno raste. Što su znanstvenici tačno otkrili i zašto je električni automobil u konačnici učinkovitiji.

Baterija električnog automobila puno je složenija i ima sistem upravljanja temperaturom, ali bit je u tome da električno vozilo nema idealan domet zimi kao na optimalnim radnim temperaturama. Univerzitet primijenjenih znanosti Wismar sada je utvrdilo kolika je tačna razlika u potrošnji energije dizelaša i električnog automobila, a sve je objavio Auto Verkehr. Kao testni automobil poslužio je VW ID.3. Automobil je vožen cijelu godinu i na testu je prešao 30.594 km.

Kao vozilo za usporedbu poslužio je Golf TDI. Rezultat: ID.3 trošio je u prosjeku 14,4 kWh godišnje na 100 km. U ljetnim mjesecima potrošnja je bila nešto manja i iznosila je 13,3 kWh na 100 km, a zimi je potrošnja porasla na 17,0 kWh, što je 28% više nego ljeti. Domet se smanjio s više od 400 kilometara na samo 317 km.

Usporedni Golf s dizelskim motorom, pak, nije imao gotovo nikakve gubitke u potrošnji. Golf TDI, prevedeno na električnu energiju, ljeti troši 49,7 kWh na 100 km, a zimi 52,2 kWh energije. Domet sa spremnikom od 52 litre iznosi 1084 km ljeti i 1026 km zimi.

– S energetske tačke gledišta, električni ID.3 izlazi iz ove usporedbe kao jasni pobjednik – kaže profesor elektrotehnike Ansgar Wego, koji je vodio seriju testova. Što se tiče učinkovitosti, električna vozila pokazala su se znatno učinkovitijima, navodi Wego.

Tokom cijele godine, Golf TDI potrošio je oko 3,5 puta više energije od ID.3, premda ID.3 pati od prosječnog gubitkaenergije pri punjenju od dvanaest posto. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...