RUKA RUKU MIJE: Konstituirajuće sjednice Državnog i Federalnog parlamenta, prvi test izbor rukovodstva...

Na dnevnom redu oba doma je izbor rukovodstva. 

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2022  

  • 2

U Državnom i Federalnom parlamentu danas će biti održane konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma. Sjednica PD Federalnog parlamenta počinje u 11 sati, a Državnog u 12 sati.

Nakon potpisane koalicije 29. novembra između HDZ BiH i osmorke koju čine SDP BiH, NIP, Naša stranka, NES, SBiH, PDA, Za nove generacije, BHI Fuad Kasumović o fomiranju zakonodavne i izvršne vlasti bit će ovo svojevrsni test za novu koaliciju. 

Na dnevnom redu oba doma je izbor rukovodstva. 

Kada je riječ o Kolegiju PD PS BiH birat će se predsjedavajući, prvi zamjenik predsjedavajućeg i drugi zamjenik predsjedavajućeg. 

Nakon što je osmorka koju čini pet stranaka koje imaju mandate u ovom domu potpisala sporazum sa HDZ BiH rukovodstvo doma trebalo bi biti iz ove grupacije, a Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a najavio je da će Nebojša Radmanović biti kandidat za rukovodstvo doma. Očekuje se da jedan kandidat bude iz HDZ-a, a treći iz jedne od pet stranaka od osmorke koje su osvojile mandat. 

Planiran je i izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Kada je riječ o Predstavničkom domu Parlamenta FBiH također se očekuje da se rukovodstvo izabere iz koalicione grupacije. 

Federalni parlament ima 98 zastupnika. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...