DODIKOV JURIŠNIK MAZALICA PONOVO KRITIKUJE USTAVNI SUD BiH: "Umjesto da sude prema pravu, oni zbijaju šale..."

"Bez obzira na očigledno, mišljenje Ustavnog suda kaže da 'u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština RS, ustavni", naveo je on.

  • Politika

  • 02. Dec. 2022  02. Dec. 2022

  • 1

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica rekao je da je poznato "da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odavno prestao da sudi prema pravu i Ustavu, ali da je 'počeo da zbija šale i priča viceve u svojim odlukama'", što je, kako je naglasio, već prevršilo svaku mjeru.

"Svaki građanin BiH sa četiri razreda osnovne škole koji zna da čita, može da u Ustavu Republike Srpske uoči riječ 'zdravstvo' (član 68 zamijenjen amandmanom 32, 'Republika uređuje i obezbjeđuje'", naglasio je Mazalica povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi jer "nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine".

S druge strane, naglasio je on, istu riječ građanin neće naći u Ustavu Bosne i Hercegovine, ali će naći rečenicu da entitetima pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom Bosne i Hercegovine izričito povjerene njenim institucijama, a član treći Ustava Bosne i Hercegovine ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

"Bez obzira na očigledno, mišljenje Ustavnog suda kaže da 'u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština RS, ustavni", naveo je on.

Mazalica smatra da u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ni sami ne znaju šta su napisali niti shvataju smisao ovakve besmislene rečenice".

"Јedino tačno u ovoj rečenici jeste ono da 'u Ustavu BiH ne postoje odredbe'. Sve ostalo je netačno", ističe Mazalica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...