Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 49 min0
Ako imalo volite meksičku kuhinju, volite i burrito - tradiocionalno jelo koje se u pravilu poslužuje tako da je fil skriven unutar palačinke, i po tome se u biti razlikuje od npr. tacosa i tortilja i sl.
Gastro
04. Dec. 2022 04. Dec. 2022
0
Fil za burrito se najčešće pravi od mljevenog mesa, graha i kukuruza sa puno crvene mljevene paprike, po mogućnosti chili papričica, ili pak od pržene piletine s dodatkom povrća.
Za izradu home-made tortilja najčešće nemamo ni vremena ni volje, pa zato kupimo gotove tortilja palačinke i tada je sve puno brže gotovo. Jedina mana im je to što su dosta skupe, pa na kraju skuplje izađe tjestenina od najdeva
Da bih doskočili tome, potrošili što manje, a opet nahranili porodicu, napravite burrito pitu.
Dakle, sve isto kao u klasičnim burritosima, samo što ne uzima svako svoju zarolanu palačinku (koje su tada naravno ograničene brojem palačinki) nego se sve lijepo slaže u vatrostalnu ili lim za pečenje kao složenac, pa svako dobije koliko želi i koliko se veliki komad odreže
Potrebno:
8 tortilja palačinki
50 dkg mljevenog mesa
2 luka
2 crvene paprike roge
manja konzerva graha
manja konzerva kukuruza šećerca
3 kašike koncentrata paradajza
10 dkg sira trapista
začini: vegeta, so, biber, začin za burrito ili tacco
Za preljev:
2 žumanca
6 kašika pavlake
Priprema:
1. Za fil od mesa dinstati sitno sjeckan luk na malo ulja, dodati i sjeckanu papriku rogu, dodati meso pa pržiti uz miješanje dok ne promijeni boju.
2. Dodati paradajz, 2 dl vode, začine pa dinstati uz povremeno miješanje 15 min.
3. Dodati potom ocijeđeni grah i kukuruz, promiješati, kratko prokuhati.
4. Za preljev umutiti žumanja, dodati pavlaku, začiniti solju i biberom.
5. Tortilja palačinke izrezati na četvrtine.
6. U namašćen lim ili vatrostalnu posudu, složiti po dnu jedan dio narezanih palačinki, preliti sa malo preljeva, složiti preko svega mesni umak, naribati preko mesa polovicu sira, složiti po mesu palačinke da budu složene kao crijep, jedna preko druge.
7. Sve skupa zaliti preljevom od žumanjaka i pavlake vrhnje, posipati ostatkom sira i zapeći u rerni na 180ºC.
8. Peći cca 25 minuta. Pita je gotova kada se gore stvori lijepa zlaćana korica.
9. Poslužiti uz ljuti umak od povrća, pavlaku ili kakav drugi umak po želji.
Prijatno!:)
(SB/Recipeci.com)
Sport
BEZ ŠANSI ZA PLASMAN NA SP: Engleska savladala Srbiju na Wembleyju, Albanija u baražu
Prije 49 min0
Svijet
UPUTILI PISMO BIJELOJ KUĆI: BBC se izvinio američkom predsjedniku zbog montaže govora, a Trump traži...
Prije 1h0
Hronika
PROCURILE NOVE INFORMACIJE: U brutalnom napadu u Ljubljani izboden muškarac iz BiH
Prije 1h0
Svijet
DUBOKO OŽALOŠĆENI TRAGIČNOM NESREĆOM: Erdogan uputio poruku sućuti povodom pogibije pilota u padu turskog aviona
Prije 1h0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 10h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.