ČAMPARA JAVNO PRIJETI SANKCIJAMA: "Hajde neka se usude macani iz HDZ-a nešto blokirati!"

Oni koji se odluče na blokadu institucija snosit će sankcije, rekao je Čampara, čime je potvrdio da se federalna vast može formirati bez SDA ali ijednako tako i bez Čovića njegovog HDZ-a.  

  • Društvo

  • 04. Dec. 2022  04. Dec. 2022

  • 3

"U Domu naroda FBiH ima 80 zastupnika, većina je 41 zastupnik. Sama Osmorka ima 32 delegata, a HDZ petnaest ili šesnaest. Ako ne budemo imali jedanaest zastupnika, nećemo moći predložiti kandidata za podpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Predložit će ga SDA. I što će se dogoditi!? To će potvrditi oba doma Federalnog parlamenta u kojima imamo većinu. Predsjednik i potpredsjednici Federacije daju mandat za sastav vlade kandidatu kojeg predloži većina. Hajde neka se usudi taj SDA-ov potpredsjednik FBiH da ne da suglasnost onom ko ima većinu, neka probaju blokirati nešto; volio bih vidjeti te macane. Oni koji se odluče na blokadu institucija snosit će sankcije", rekao je zvaničnik Naroda i pravde Aljoša Čampara, gostujući u programu televizije FACE. 

No, ova javno izrečena prijetnja, trebala bi podjednako važiti za sve, a ne samo za Čamparinu dojučerašnju stranku.  

Ukoliko bi želio biti pricipijelan, Čamapara bi trebao izgovoriti slijedeći tekst: 

"U Domu naroda FBiH ima 80 zastupnika, većina je 41 zastupnik. Osmorka ima 32 delegata, a SDA i DF 38. Ako ne budemo imali jedanaest zastupnika, nećemo moći predložiti kandidata za podpredsjednika Federacije BiH iz reda Hrvata. Predložit će ga HDZ. I šta će se dogoditi!? To će potvrditi oba doma Federalnog parlamenta u kojima imamo većinu. Predsjednik i potpredsjednici Federacije daju mandat za sastav vlade kandidatu kojeg predloži većina. Hajde neka se usudi taj HDZ-ov potpredsjednik FBiH da ne da suglasnost onom ko ima većinu, neka probaju blokirati nešto; volio bih vidjeti te macane. Oni koji se odluče na blokadu institucija snosit će sankcije."

Ovim bi potvrdio da se federalna vlast može formirati bez Čovića i njegovog HDZ-a.  

Isti princip podjednako bi trebao važiti i za SDP koji ima najveći broj delegata u srpskom klubu. Upravo je SDP suodgovoran što se nakon izbora 2018. godine nije formirala nova Vlada Federacije BiH, pa je Čampara, silom prilika, u ministarskoj fotelji ostao punih osam godina. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...