ZIJAD BEĆIROVIĆ O EUROATLANTSKIM INTEGRACIJAMA NAŠE ZEMLJE: "Zapadna politika nema jedinstven stav o BiH, a SAD trebaju..."

"Amerika pokušava približiti Hrvate i Bošnjake, a onda bi u taj sporazum dodala Srbe, a čini se da radi suprotno. Hrvatima pokušava vratiti sve ono što su im Amerikanci oduzeli Washingtonskim sporazumom i spriječili dogovor Tuđman-Milošević o podjeli BiH, a to je povratak teritorijalne jedinice ili Herceg-Bosne i ponovni ulazak Hrvatske vojske u BiH putem EUFOR-a", napominje Bećirović

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2022  

  • 0

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović, bio je uvodničar na današnjoj sesiji Kruga 99. Tema sesije bili su izazovi i prepreke Bosne i Hercegovine na putu ka euroatlanskim integracijama.

Bećirović je istakao kako su za razumijevanje i rasplet situacije u BiH od ključnog značaja globalna kretanja, trenutno ukrajinska kriza i pitanje potpisivanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova. "Upravo zbog toga se pokušava koristiti 'doktrina šoka' negativnih snaga, koje žele na račun BiH ostvariti određene interese, prije svega dijela unutrašnjih snaga i susjedne zemlje. Ipak, za osiguranje budućnosti BiH potrebno je osigurati unutrašnji konsenzus, primarno uz pomoć SAD, sekundarno EU. Put BiH u EU i NATO zacrtan je Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zbog toga SAD i njeni saveznici trebaju iskoristiti 'doktrinu šoka' da sprovedu potrebne pozitivne aktivnosti, da se osigura perspektiva BiH kao države i njenih građana", istakao je. Smatra da danas, kao i devedesetih godina, "zapadna politika" nema jedinstven stav po pitanju BiH. "Američka politika ide stazom koju je cementirala Washingtonskim i Dejtonskim sporazumom. Danas pokušava približiti Hrvate i Bošnjake, a onda bi u taj sporazum dodala Srbe. Čini se da su procesi danas upravo obrnuti, da se Hrvatima pokušava vratiti sve ono što su im Amerikanci oduzeli Washingtonskim sporazumom i spriječili dogovor Tuđman-Milošević o podjeli BiH, a to je povratak teritorijalne jedinice ili Herceg-Bosne i ponovni ulazak Hrvatske vojske u BiH putem EUFOR-a. SAD i EU moraju koncepcijski svoju politiku prilagoditi situaciji u BiH", mišljenja je Bećirović. 

Naglašava i kako su još uvijek u fokusu primarni ciljevi susjeda, a to su aspiracija ka dijelovima teritorije BiH i u krajnjoj fazi disolucija države.

"To predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti. U osnovi prijetnju BiH predstavlja visoka korupcija dužnosnika EU, koji su uključeni u rješavanje situacije u BiH, u manjem dijelu i korupcija američkih zvaničnika. To potvrđuje njihove djelovanje i slijed poteza koje vuku. EU politika još uvijek sprovodi politiku Angele Merkel. Imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH je najgora zaostavština Merkelove", istakao je.

Smatra i da Evropska unija još nikada nije prihvatila da je sigurnost BiH i regiona i njena sigurnost.

"Kandidatski status za EU, koji se najavljuje je također licemjerstvo. Turska nikada neće biti članica EU, a slično čeka i BiH. Danas imate članice EU, koje ne zaslužuju članstvo, a BiH ne zaostaje ni po čemu za njima. Drugo, imate članice EU koje javno i tajno podržavaju Rusiju i onda se zapitamo šta to treba uraditi BiH da bude članica EU. Ako postoji politička volja EU, BiH može u rekordno kratkom vremenu postati članica EU. Šta je to do sada uradio visoki predstavnik Schmidt da se BiH približi EU. Izmjene izbornog zakona. Bonske ovlasti ?! SAD i Velika Britanija imaju tzv. crne liste, ali da li je visoki predstavnik promijenio bonske ovlasti prema tim osobama? Nije. Ključno pitanje. Koja je uloga tzv. internacionalne zajednice u BiH u slučaju konflikta, od visokog predstavnika - OHR, NATO štaba, EUFOR-a, do EU i UN. Alati i mehanizmi koje ima internacionalna zajednica se ne primjenjuju", istakao je.

Kazao je Bećirović i kako lično smatra da se ustupcima hrvatskoj i srpskoj politici u BiH ne može ništa postići, osim što se odlaže kriza i eventualno kupuje vrijeme, jer cilj tih politika je podjela BiH.

"Imate rusku bazu u BiH, a ona se zove Republika Srpska. Neopaženo je ovih dana prošlo Dodikovo 'da' slanju ANP u Brisel za protekle dvije godine. Čak ni opozicija u RS nije problematizirala slanje izvještaja, koji uvode BiH u NATO. EU, SAD i NATO tolerišu rezoluciju o neutralnosti, koju je Dodik provukao kroz NSRS. Zašto? To je licemjerni odnos prema BiH, koja ima donijet jasan zakon o pridruživanju NATO-u za kojeg je glasao i Dodik. Znači EU i NATO i SAD odgovara i nezakonita samoproglašena neutralnost samo da RS i Dodik ne idu sa Putinom. Takva politika će se obiti o glavu prije svega EU. Odnos EU, SAD i NATO prema RS kao ruskoj bazi je zabrinjavajući i tolerantan i posljedice trpe svi u BiH i regionu", mišljenja je.

Smatra i da bi se prevenirao sukob u BiH, visoki predstavnik treba smijeniti ministra pravde BiH, Josipa Grubešu zbog blokada upisa presuda međunarodnih sudova u krivične evidencije Bosne i Hercegovine i svojom odlukom nametnuti upis navedenih presuda koje čekaju upis skoro pola decenije kao i smjeniti Marinka Čavaru i Milorada Dodika budući da se nalaze na crnim listama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...