NIKŠIĆ, DODIK I ČOVIĆ VEĆ IZABRALI PRVU METU: Nova koalicija kreće u obračun sa nepodobnim članovima CIK-a!?

Prije SDP-a to je najavila visoka zvaničnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

  • Mini market

  • 05. Dec. 2022  06. Dec. 2022

  • 8

Da će se trenutni saziv Središnje izborne komisije koji je formiran na mukotrpan način uz žestok otpor vladajućih SNSD-a i HDZ-a prvi naći na meti nove vladajuće koalicije potvrdile su večeras iz Socijaldemokratske partije. 

“Od nove većine očekujemo podršku za smjene članova Centralne izborne komisije BiH” , saopćeno je iz SDP-a za BHRT.

Prije SDP-a to je najavila visoka dužnosnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać. Ona je u intervjuu za Glas Srpske rekla da ideja o smjeni članova CIK-a sada može ozbiljnije doći u razmatranje jer je verificirana drugačija kompozicija većine u Predstavničkom domu.

"SNSD i koalicioni partneri koji su funkcionirali u prošlom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH kontinuirano su upozoravali na nelegalnost i nekompetentnost pojedinih članova CIK-a. To se nažalost pokazalo iu proteklom izbornom ciklusu pred cjelokupnom javnosti. Nas je ograničavalo da uđemo u formalne procese promjene, jer je u prošlom sazivu Predstavničkom domu SDA imala alternativnu većinu sa SDS-om i PDP-om. Tako da je besmisleno bilo uopće i podnijeti inicijativu za promjenu članova CIK-a" , kazala je za Glas Srpske Snježana Novaković Bursać.

Kako saznajemo, smijena CIK-a bila je i jedna od tema sinoćnjeg ćaskanja između Dodika i Konakovića u Banjoj Luci tijekom utakmice ABA lige. 

Tako bi ovo mogao biti najkratkotrajniji saziv CIK-a od formiranja te institucije, a njihov rad su pratili teške optužbe, sudske tužbe, pritisci i uvrede koje su redom dolazile iz HDZ-a i SNSD-a. 

Podsjećamo samo na suze članice Vanje Bjelice Prutina na sjednici CIK-a nakon prijema koje je dobila zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za razinu predsjednika/potpredsjenika RS. Izjavila je da je strah za djetetov i njen život, te da ga nazivaju 'srpskom fukarom' i osobom koja 'ruši RS'.

A upravo danas kada se SDP oglasio da će nastojati smijeniti članove CIK-a, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Središnje izborne komisije BiH jer su uvažili sporni glasački listi i odredili da će žrijeb odrediti "četvrtog" delegata Doma naroda PS BiH što lideru SNSD-a potpuno kvari planove. 

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...