HALILHODŽIĆ ANALIZIRA: "Srbija je razočarenje, Hrvati specijalisti, ovo bi moglo biti finale"

"Hrvati su postali specijalisti u penalima".

  • Sport

  • 06. Dec. 2022  06. Dec. 2022

  • 2

Trebao je biti učesnik Svjetskog prvenstva, ali Mundijal u Kataru prati iz svog doma. O rekorderu je riječ, Vahidu Halilhodžiću.

Jedinom selektoru koji je uspio četiri različite reprezentacije plasirati na SP.

Vahina je nesreća što je na Mundijalima sa klupe vodio tek Alžir. U Obali Slonovače, Japanu, pa sada Maroku, uoči prvenstva dobijao je otkaz... Vaha je stvarao Maroko, odveo ga na Svjetsko prvenstvo, a ova afrička reprezentacija jedno je ud ugodnih iznenađenja prvenstva.

Rukopis je to troipogodišnjeg rada Vahida Halilhodžića. Ipak, o Maroku danas Vaha nerado priča. Razumljivo, uzme li se u obzir da su ga čelnici Saveza otjerali tik pred pripreme za prvenstvo u Kataru.

“Ja sam rekao odavno za Brazil i Francusku da bi mogli biti kandidati za titulu. Kad Brazil igra ovako, teško ih je pobijediti", kaže Vahid Halilhodžić za Sportske.ba, koji se potom osvrnuo ina utakmicu koju su odigrali Japan i Hrvatska.

“Japan je odigrao ravnopravno sa Hrvatskom, čak su u jednom momentu dominirali. Njihova fizička brzina, kontrapanapdi, bili su velika opasnost za Hrvatsku. Oni su disciplinovani, hoće da napreduju. Azijski i afrički fudbal napreduje, jednog dana će biti kandidati za finale. Za sada ne, ali za desetak godina možete očekivati da te ekipe dođu do završnice”, smatra Vaha.

Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Brazila. Kakve su im šanse?

“Protiv ovakvog Brazila bit će jako teško. Brazil je favorit. Kad takve utakmice imaš, onda se moraš dobro braniti. Hrvati su postali specijalisti u penalima. Zašto da ne praviti taktiku da pokušaš odigrati neriješeno. Protiv Brazila moraš postići jedan gol da ideš na neriješeno. Ako se predodrediš da se samo braniš, da čuvaš nulu kako ne bi izgubio, teško je to izdržati".

Kako vam se čini Messijeva Argentina?

“U Argentini puno zavisi od jednog igrača. Ako blokiraš Messija, blokirao si Argentinu. Messi je u godinama, koliko će moći fizički da održi. Poslije svake akcije mora da prošeta, da se odmori... Argentina ima defanzivno iskustvo, agresivini su. U ovom momentu Brazil, Francuska i Engleska odaju slike ekipe koje mogu do kraja".

Maroko?

“Nemam nikakav komentar!”

U Srbiji su očekivali više od reprezentacije, a ispali su u grupnoj fazi. Kako ste vidjeli Piksijevu ekipu na Mundijalu?

“Očekivao sam više od Srbije. Posebno defanzivno, tu je bilo slabosti. Ofanzivno ima dobrih igrača, tu su bili jako dobro. Međutim, defanzivno se moralo naći drugo rješenje, posebno po pitanju bočnih strana. Čitao sam za neke stvari koje su se dešavale u ekipi, ne znam da li je istina. U svakom slučaju, Srbija je razočarenje, očekivao sam više...”

Piksi je imao neprimjerne psovke tokom utakmice sa Švicarskom...

“Nisam vidio da je Piksi psovao. Ne mogu to da komentarišem”.

Kakvo bi finale bilo Brazil- Francuska?

"To bi bila velika utakmica u kojoj bi bilo borbe. Teško je reći ko bi bio favorit. Malo sreće, inspiracije, dan kad te ide... Sve to može da odluči. Detalji bi vjerovatno odlučivali. Ako dođe do toga, bit će velike borba”.

Mbappe ili Neymar?

Mbappe je trenutno pokazao najviše

VAR unaprijedio fudbal.

“Za mene je to napredak u fudbalu. Brzina fudbala je tolika da može doći do greške koju VAR može da ispravi. U toj utakmici u kojoj je Japan dobio Španiju gledalo se da li je lopta prošla ili nije. Jedna ekipa je prošla zbog toga, druga je ispala. To su mali detalji koji dovode do posljedica. Da nije priznat gol, Japan bi vjerovatno ispao, a Njemačka bi prošla. To je četiri godine rada, odricanja”, smatra Halilhodžić.

U ovom momentu naš proslavljeni stručnjak ne razmišlja o trenerskom poslu.

“Postoje kontakti. Zovu, ali za sada ne. Neke stvari su me razočarale, nisam previše raspoložen niti motivisan da počnem raditi”, zaključio je u razgovoru za Sportske.ba Vahid Halilhodžić.

(Sportske.ba) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...