POLITIČARI I BENEFICIJE I U EU: Borrell uzima penziju iz fonda u deficitu, iako ima plaću od 20.000 eura

Ovaj 75-godišnji socijalista ima pravo na isplatu penzije, koja dolazi uz njegovu mjesečnu platu od preko 20.000 eura, ne uključujući beneficije.

  • Evropa

  • 08. Dec. 2022  08. Dec. 2022

  • 1

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, trenutno uzima penziju iz fonda Evropskog parlamenta koji ima dug oko 400 miliona eura i koji bi mogao zahtijevati pomoć poreskih obveznika u vrijeme kada inflacija i visoki troškovi energije pogađaju mnoge Evropljane.

Ovaj 75-godišnji socijalista ima pravo na isplatu penzije, koja dolazi uz njegovu mjesečnu platu od preko 20.000 eura, ne uključujući beneficije.

"Da. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku uzima penziju iz ovog dobrovoljnog penzionog fonda", potvrdio je Borrellov glasnogovornik u e-poruci poslanoj na edresu EU Observera.

Ali shema, poznata i kao dobrovoljni penzijski fond Evropskog parlamenta, pokazala se kontroverznom s obzirom na to da ima ogroman deficit koji i dalje raste.

Razlika između budućih obaveza i neto vrijednosti imovine (aktuarskog deficita) penzionog fonda na dan 31. decembra 2018. godine iznosila je 286,1 milion eura. To se povećalo na 379 miliona eura od 31. decembra 2021.

Fond bi trebao propasti između 2024. godine, godine evropskih izbora, i 2026. godine, a tada će poreski obveznici biti primorani da spasu plan koji se pokazao kao glavobolja za rukovodstvo Evropskog parlamenta.

Parlament nije mogao pronaći rješenje, postavljajući škakljiva pitanja od strane poslanika koji nadgledaju budžet.

Među njima su Monika Hohlmeier, njemačka europarlamentarka, i Johan van Overtveldt, bivši belgijski ministar finansija.

U zajedničkom pismu predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli ranije ove godine, oni kažu da fond predstavlja "potencijalne razorne rizike po ugled za Evropski parlament".

Kažu da nema "rešenja za budućnost, iako se zna da će dobrovoljni penzijski fond u bliskoj budućnosti biti nesolventan".

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...