BEOGRAD OTVORENO PRIJETI: "Nemojte biti iznenađeni našim odlukama, razmatramo slanje oko hiljadu pripadnika..."

On je kazao da "albanska policija sa juga Kosova po Briselskom sporazuma i tački 9. nema pravo da bude prisutna na sjeveru Kosova".

  • Regija

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 6

Direktor beogradske Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti nastavio okupaciju sjevera Kosova i najavio da će Srbija usljed najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je "nakon što je Kurti jučer napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa Kosovskom policijom maltretirao djecu u vrtiću u Leposaviću, poslao Kosovsku policiju na sjever Kosova".

„Prema našim saznanjima 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cijevima i oklopnim vozilima upali su na sjever Kosova i blokirali Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mješovitim naseljima. Povod za upad policije na sjever KiM je navodno to što su Albanci koji tu žive uplašeni zbog svega što se dešava. Podsjetiću vas i da je prije dva dana bio obračun Kurtija sa građanima sjevera kako bi nametnuo održavanje izbora“, rekao je on, javljaju agencije.

„Ušli su iz pravca južnog dijela Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, a onda su se raspodijelili i blokirali Mitrovicu da bi se na kraju stacionirali u mješovitim naseljima u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice“, izjavio je Petković.

On je kazao da "albanska policija sa juga Kosova po Briselskom sporazuma i tački 9. nema pravo da bude prisutna na sjeveru Kosova".

„To svi znaju, i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da sprovodi akcije i gazi Briselski sporazum. To su policajci pod punom ratnom opremom, zaustavljaju ljude i maltretiraju. Nakon ovog Kurtijevog poteza uslijediće veoma značajne promjene u dijalogu, ali o tome će više govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd će po Rezoluciji 1244 razmotriti povratak do 1.000 bezbjednosnih snaga Srbije na Kosovo.

„Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda. Nadam se da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju ovu poruku, jer nećemo dozvoliti da naš narod strada. Neka oni na zapadu vode računa, kako ne bi bili iznenađeni našim odlukama, jer nismo mi ti koji provociramo i kršimo sporazume. Sve to radi Kurti, a neko to dozvoljava“, dodao je Petković.

Treba napomenuti i da na konferenciji za novinare nisu omogućena pitanja.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...