DRAMATIČNO U PRIJEDORU I KOZARSKOJ DUBICI: Klizište prijetilo pucanju nasipa, poplavljeno oko 200 kuća... (FOTO)

Voda u koritima se povlači, a mještani koji žive ovdje godinama ne pamte da je ovolika količina vode bila na obodnom kanalu.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2022  11. Dec. 2022

  • 4

Na području Prijedora je uslijed obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova, izjavio je gradonačelnik Slobodan Javor.

Poplavljeno je oko 200 kuća, a najteža situacija je na području naselja Vrbice i Topolik odakle je jedna porodica evakuisana čamcem, saopćeno je iz Gradske uprave poslije sinoćnje telefonske sjednice Štaba za vanredne situacije.

Zbog naglog povećanja vodostaja bujičnih voda u opštini Kozarska Dubica proglašena je vanredna situacija u mjestima Svetinja i Draksenić. Ekipe su cijelu noć i jutros na terenu.

Voda se povukla dvadesetak centimetara, ali je i dalje oko 50 domaćinstava, uglavnom pomoćnih objekata, zaplavljeno, rekao je za RTRS Đuro Trubarac šeg Odjseka Civilne zaštite Kozarska Dubica i dodao da nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi, osim stoke.

U selu Klekovac tri ogromna klizišta prijete pucanju nasipa. Oko 100 ljudi punilo je vreće ali je problem, kaže Trubarac, što je teren nepristupačan.

Na području Prijedora poplavljeno je 20 kuća, a zaplavljeno oko 200, izjavio je zua RTRS Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora. Najteže je, ističe, u naselju Vrbice i Topolik iako se u tim naseljima voda povlači.

Mještani kojima je voda ušla u kuće čiste i zbrajaju štetu.

  OPIS: Prijedor - naselje Vrbice (Foto: RTRS)OPIS: Prijedor - naselje Vrbice (Foto: RTRS)

U Prijedoru je nivo rijeke Miloševice u opadanju. Rijeka je u koritu, a vode ima u tzv. depresijama iz kojih nije uspjela da se povuče, tako da će se morati ispumpavati.

Tokom noći nije bilo zahtjeva za nove evakuacije.

Rijeka Sana je prešla kotu redovne odbrane od poplava.

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite upućeni su na pružanje pomoći opštini Kozarska Dubica, saopšteno je iz ove institucije.

Prijedorsko naselje Topolik (Foto: RTRS)Prijedorsko naselje Topolik (Foto: RTRS)

Republička uprava civilne zaštite moli građane da ne šire dezinformacije i paniku o pucanju nasipa.

- Prema zvaničnim informacijama dobijenim od načelnika opštine Kozarska Dubica, došlo je do prelivanja nasipa u dužini od 100 metara, ali se ulažu svi napori da se zaštite ljudski životi i imovina na lokalitetu Dragsenić - navode iz Uprave.

Grad Banjaluka uputio je Kozarskoj Dubici pomoć u vidu mašine za punjenje vreća sa pijeskom i 10.000 komada vreća za pijesak, a iz Uprave civilne zaštite najavljeno je da će, ukoliko situacija na terenu bude zahtjevala, biti angažovane i dodatne snage za pomoć lokalnim zajednicama.

Prijedorsko naselje Topolik (Foto: RTRS)Prijedorsko naselje Topolik (Foto: RTRS)

Vanredna situacija u Kozarskoj Dubici koja je uvedena zbog poplave i obilnih kiša koje su pale na ovom području, ukinuta je jutros u pet sati, potvrdio je Đuro Trubarac, šef Odsjeka Civilne zaštite u Kozarskoj Dubici. Dubička Ravan - Foto: RTRSDubička Ravan (Foto: RTRS)

Kako je naglasio, voda u koritima se povlači, a mještani koji žive ovdje godinama ne pamte da je ovolika količina vode bila na obodnom kanalu.

- Imali smo sreće i preživjeli smo i ovu poplavu. Obilazimo teren, klizišta su i na nasipima i ne samo na ovom gornjem obodnom kanalu nego i na donjem i na području potoka gdje smo i juče imali intervenciju, rekao je Trubarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...