HiTec
SAVJETI STRUČNJAKA PRED BLACK FRIDAY: Broj lažnih online shopova drastično skočio, evo kako se zaštititi
Prije 19 min0
(...) "pržena" riža.
Gastro
14. Dec. 2022 14. Dec. 2022
0
Ako imate jako malo vremena da pripremite ukusan ručak, pripremite "prženu" rižu u peći, ne samo da će proizvesti jelo fantastičnog okusa već će tekstura riže svaki put ispasti savršeno.
Uzmite rižu dugog zrna, i ova će metoda funkcionirati bez obzira na to koje namirnice koristite. To je zato što se zrna riže, prije nego što upiju tekućinu od supe, prvo oblažu masnoćom, odnosno uljem, što osigurava puna, mekana i odvojena zrna, bez mogućnosti nastajanja ljepljivih grudica.
Priprema pržene riže iz peći
Prvo zagrijte peć na 200 stepeni pa nekuhanu rižu stavite u veliki lim za pečenje. Rižu prelijte biljnim uljem i uljem od sezama te dobro promiješajte. Dodajte bijeli luk, crveni luk, papriku, mrkvu, grašak, posolite i dobro promiješajte.
Zatim pomiješajte pileću supu i sojin umak u loncu na jakoj vatri. Vrelu supu izlijte preko riže i kratko promiješajte. Posudu za pečenje čvrsto prekrijte dvostrukim slojem aluminijske folije i stavite rižu da se peče u prethodno zagrijanu peć 30 minuta.
Nakon toga izvadite jelo iz peći i ostavite da odstoji 10 minuta. Maknite foliju i samo malo promiješajte rižu viljuškom te probajte i prilagodite začine. Povećajte temperaturu peći na 245 stepeni i vratite nepokrivenu rižu u peć dok ne porumeni i dobije koricu, oko 10 minuta.
Neka sezamova ulja mogu biti prilično jaka, pa ako imate takvu vrstu, pripazite na količinu koju koristite kako ne bi nadjačalo ostale okuse.
HiTec
SAVJETI STRUČNJAKA PRED BLACK FRIDAY: Broj lažnih online shopova drastično skočio, evo kako se zaštititi
Prije 19 min0
Društvo
KO PODIŽE TENZIJE U BUGOJNU: Okupljanje airosoft klubova "upalilo" hrvatske portale i udruge HVO-a - traže zaštitu Hrvata?
Prije 24 min0
Vijesti
APEL SINDIKATA BHRT-a PARLAMENTU BiH: "Javni servis BiH je jedan od 14 uslova za evropski put zemlje, ali i simbol države"
Prije 30 min0
Hronika
POTVRĐENO IZ MUP-a: Sarajevski policajac uhapšen zbog nasilja u porodici
Prije 42 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 9h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.