TRAGOM ŠPEKULACIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Iz Jane i Proloma se oglasili da li se u njihovim flaširanim vodama nalaze bakterije

Zavod za javno zdravstvo FBiH već skoro mjesec dana ne želi javnosti saopćiti u kojoj flaširanoj vodi su pronađene bakterije.

  • Mini market

  • 14. Dec. 2022  

  • 4

U posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama špekuliše se o dva poznata proizvođača flaširane vode u kojima su navodno pronađene bakterije kojih ne bi smjelo biti.

Tim povodom Klix.ba se obratio Jamnici koja puni flaširanu vodu Jana i srbijanskom Prolomu.

Iz kompanije Jamnica za Klix.ba su rekli da navedene informacije na društvenim mrežama nemaju nikakvo uporište i da nisu tačne.

"Cijeli proizvodni proces od sirovine do gotovog proizvoda redovno prolazi stroge kontrole i u skladu je s najvišim standardima sustava sigurnosti hrane (IFS Food, HACCP, ISO 9001, NSF International…). Godišnje proizvedemo 380 milijuna boca, a svaki proizvod prije puštanja na tržište prolazi kroz nekoliko etapa kontrole kvalitete uključujući i mikrobiološku, a zbog Ultra-Clean tehnologije punjenja Jana je netaknuta sve do trenutka otvaranja boce", naveli su.

Iz centrale Proloma su nam rekli da ništa nedozvoljeno nije pronađeno u njihovoj flaširanoj vodi, ni u Srbiji ni u BiH, i da dalje ne žele ni komentarisati na ovu temu jer nisu ni upoznati sa situacijom.

Za kraj podsjetimo da Zavod za javno zdravstvo FBiH već skoro mjesec dana ne želi javnosti saopćiti u kojoj flaširanoj vodi su pronađene bakterije. Zbog toga je protiv više osoba podnesena krivična prijave, a Tužilaštvo KS se uključilo u provjere i utvrđivanje odgovornosti federalnog zavoda i odgovornih osoba.

U ovoj ustanovi smatraju da nisu nadležni da objave ovaj podatak, jer njihove "ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove".

Ta inspekcijska uprava je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) iz koje su ranije saopćili da oni nisu nadležni da objave taj podatak, već da je za to nadležan onaj ko je radio monitoring vode - Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...