PREDLOŽENE EFIKASNE MJERE: Rigorozni propisi za seksualno uznemiravanje u federalnim institucijama

Zaposlenici u federalnim organima uprave su dužni zadržati najviši nivo profesionalnosti i integriteta u svom radu, te uzdržavati se od radnji koje mogu predstavljati ovu vrstu uznemiravanja, u vezi sa radom ili u odnosu na treća lica.

  • Društvo

  • 15. Dec. 2022  

  • 0

Na prijedlog Gender centra Federacije BiH donesena je Odluka o politici nulte tolerancije prema djelima seksualnog i uznemiravanja na osnovu spola u federalnim organima uprave, federalnim upravnim organizacijama, službama i drugim tijelima čiji je osnivač Vlada FBiH.

Na ovaj način istaknuto je opredjeljenje za politiku nulte tolerancije (karakterizira je utvrđivanje rigoroznih propisa koje moraju, bez izuzetka, poštivati ​​svi članovi zajednice u kojoj su uspostavljeni) prema djelima seksualnog i / ili uznemiravanja na osnovu spola u svim federalnim organima uprave.

Zaposlenici u federalnim organima uprave su dužni zadržati najviši nivo profesionalnosti i integriteta u svom radu, te uzdržavati se od radnji koje mogu predstavljati ovu vrstu uznemiravanja, u vezi sa radom ili u odnosu na treća lica.

U tom pogledu federalni organi uprave će poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali pravo na radnu sredinu, te efikasnu reakciju na pojave seksualnog i uznemiravanja na osnovu spola, uključujući i pokretanje efikasnih mehanizama zaštite. Također, i okruženje u kojem će svaka osoba imati priliku da prijavljuje ovo uznemiravanje, te mehanizme zaštite od odmazde ili viktimizacije osoba koje su u dobroj vjeri prijavile ili namjeravaju prijaviti, svjedočiti ili na bilo koji drugi način učestvovati u postupku zaštite, kao i pravo na povjerljivost podataka disciplinskog postupka.

Ovo uznemiravanje je zabranjeno zakonodavstvom BiH i Federacije BiH. Federalni organi uprave dužni su poduzeti efikasne mjere prevencije i zaštite, a posebno one koje su utvrđene Smjernicama za poduzimanje efikasnih mjera za sprečavanje i zaštitu od ovog uznemiravanja na radnom mjestu u federalnim organima uprave.

Svaki zaposlenik ima pravo da podnese zahtjev /p rijavu za pokretanje disciplinskog postupka, u skladu sa odgovarajućim propisom kojim je uređen disciplinski / interni postupak.

Federalni organi uprave dužni su upoznati sve zaposlenike sa sadržajem ove odluke, a svaki zaposlenik će potpisati izjavu da je upoznat sa sadržajem ove odluke i koja će biti sastavni dio personalnog dosjea zaposlenih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...