ZANIMLJIVOSTI IZ KATARA: Mbappe pokušao sve da Messiju skine krunu s glave (FOTO, VIDEO)

Argentina je nakon 3:3 i boljeg izvođenja penala (4:2) došla do treće titule šampiona, nakon čekanja dugog 36 godina.

  • Sport

  • 18. Dec. 2022  

  • 0

Finale Mundijala u Kataru između Argentine i Francuske jedno je od najboljih u istoriji ovog prestižnog takmičenja.

Šest golova, vrhunska izdanja Kyliana Mbappea i Lionela Messija, penali, sve je što su fudbalski sladokusci mogli poželjeti da vide.

Argentina je nakon 3:3 i boljeg izvođenja penala (4:2) došla do treće titule šampiona, nakon čekanja dugog 36 godina.

Igrali su “plavo-bijeli” na krilima Mesija, koji je srušio nekoliko rekorda.

Postao je igrač sa najviše utakmica na Mundijalima (26; 2006. – 3, 2010. – 5, 2014. – 7, 2018. – 4, 2022. – 7), čime je za jedan meč pretekao Lothara Matthäusa (Njemačka), najduže je boravio na terenu od svih igrača tokom 92 godine dugog takmičenja (2.315 minuta), ostavivši iza sebe Paolo Maldinija (Italija) koji je na terenima proveo 2.220 minuta, sa 13 golova je najbolji strijelac Argentine na Mundijalima, a sa 98 golova najbolji strijelac Argentine u 172 odigrane utakmice…

Do šampionata u Kataru nije postigao nijedan gol u nokaut fazi, da bi u Kataru postao prvi igrač od 1986. godine, od kada se igra po ovom sistemu, koji je tresao mreže u osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu!

Pored 12 postignutih golova, Messi ima i osam asistencija, što ga i u ovoj kategoriji, koja se računa od 1966. godine, svrstava na sam vrh najkorisnijih fudbalera. U tome mu je, naravno, mnogo pomoglo što je šest puta izvodio penale, opet najviše u historiji Svjetskog kupa.

U Kataru je, dodajmo, najbolji asistent turnira, sa tri uspješna završna dodavanja. Isto toliko imali su Bruno Fernandes
(Portugal) i Harry Kane (Engleska).

Takođe, Messi je prvi koji je dva puta bio proglašavan za igrača Mundijala, 2014. i 2022. godine.

Da ne bi to bila samo jedna obična priča o nekrunisanom kralju fudbalu pobrinuo se Kylian Mbappe, njegov saigrač iz PSG-a, koji je postigavši tri gola sam produžio nadu Francuza da bi mogli da drugi put uzastopno osvoje titulu, što je uspjelo samo Italijanima 1934. i 1938, te Brazilcima 1958. i 1962. godine.

Ipak, golman Argentine, Emiliano Martínez, potrudio se za nastavak tradicije po kojoj u 21. vijeku nijedna reprezentacija nije dva puta slavila.

Mbappe je het-trikom, drugim ikad viđenim u finalima Mundijala, postao najbolji strijelac sa osam pogodaka. Prvi koji je dao het-trik u finalima bio je Englez Geoff Hurst, čiji su pogoci u meču protiv SR Njemačke “Gordom Albionu” donijeli prvu i jedinu titulu. Mbappe nije bio te sreće, jer su njegova tri gola bila samo ulaznica za penal lutriju.

Ako se, međutim, računa (a računa se, naravno) i gol u finalu 2018. protiv Hrvatske, Mbappe je sa 4 pogotka najbolji strijelac svih Mundijala. A tek će, za koji dan, napuniti 24 godine!

Mbappe uz svoje ime ima 12 upisanih golova, pet više od Pelea, drugog na listi u istom vremenskom intervalu. Moguće je da će već na svom trećem Mundijalu, za četiri godine, sjajni francuski fudbaler oboriti rekord Miroslava Klosea (Njemačka), koji je na vrhu vječne liste strijelaca sa 16 pogodaka.

Inače, treći put u istoriji Mundijala su o šampionu odlučivali penali. Brazil je 1994. bio bolji u raspucavanju od Italije (0:0, 3:2), a Italijani 2006. od Francuza (1:1, 5:3).

Drugi put se desilo da novi svjetski šampion započne pohod na titulu porazom! Prvo su to uspjeli Španci 2010, izgubivši od Švajcarske 0:1, a ove godine i Argentinci, koji su pretrpjeli senzacionalan poraz od Saudijske Arabije (1:2).

Selektor Didier Deschamps je pokazao kako je dobar strateg kada je u teškim trenucima za Francusku odlučio prvo da, već u 41. minutu, iz igre izvede Oliviera Girouda, najboljeg strijelca u historiji Francuske, a 30 minuta kasnije i Antoinea Griezmanna.

Njegovi puleni su uspjeli da za dvije minute postignu dva gola (bili su to prvi udarci u okvir gola – u 80. i 81. minutu!), što se Argentincima i ranije događalo. Primali su “Gaučosi” po dva gola “u paketu” od Saudijske Arabije u grupnoj fazi (u razmaku od pet minuta), i Holanđana u četvrtfinalu.

Deschamps ipak nije uspio da se, nošen magijom Mbappea, odlijepi od 14 pobjeda na svjetskim prvenstvima (19 mečeva) kao selektor, koliko ima i Brazilac Luiz Felipe Scolari (21 meč), dok je na vrhu Nijemac Helmut Schön, sa dva trijumfa više.

Na svjetskom prvenstvu u Kataru su na 64 meča postignuta 172 gola, jedan više u odnosu na Francusku 1998. i Brazil 2014. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...