Ekonomija
NIKO NIJE MISLIO DA ĆE NIJEMCI POVUĆI OVAJ POTEZ: Balkanci koji rade tamo u strahu, ostaju bez penzije
Prije 12 min0
Mirisna i sočna, zadovoljit će i najistančanija nepca.
Gastro
20. Dec. 2022 20. Dec. 2022
0
Mnogi orahnjaču zovu kraljicom blagdanskog stola, i za to ima razloga.
Mirisna i sočna, zadovoljit će i najistančanija nepca.
Sastojci za tijesto:
200 grama maslaca
400 grama oštrog brašna
60 grama šećera
2 žumanjka
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
korica od jednog limuna
Priprema:
1. Omekšali maslac i miksati skupa sa šećerom i žumanjcima.
2. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
3. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
4. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
Za nadjev:
300 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Priprema:
1. Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
2. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe.
3. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
4. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Za premaz:
50 grama otopljenog maslaca
Za posip:
šećer u prahu
Priprema:
1. Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
2. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm.
3. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
4. Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati.
5. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
6. Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
7. Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
8. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
9. Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.
Prijatno!:)
(Bljesak.info)
Ekonomija
NIKO NIJE MISLIO DA ĆE NIJEMCI POVUĆI OVAJ POTEZ: Balkanci koji rade tamo u strahu, ostaju bez penzije
Prije 12 min0
Regija
NJEMAČKI MEDIJI O HRVATSKOJ: "Ministar odbrane Ivan Anušić na Thompsonovom koncertu i sam 'urlao ustaški pozdrav'"
Prije 14 min0
Ekonomija
LIJEPA VIJEST U NAJAVI: "Klas" dogovorio pripremu objekta za proizvodne mašine u Potočarima, u prvoj fazi bit će zaposleno...
Prije 30 min0
Svijet
U TAJNOJ BAZI SNIMLJENA NOVA KINESKA ZVIJER, ALI IMA I GORA VIJEST: "Spremaju nešto veliko" (VIDEO)
Prije 33 min0
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.