BERKO ZEČEVIĆ O PUTU U NATO: "Prvo treba MAP apsolvirati..."

Ono što je ohrabrujuće jeste što SAD i NATO shvataju složenost problema u BiH. Čine ogromne napore da Oružane snage BiH vrše intenzivne vježbe, i vršili su ih u prethodnom periodu.

  • Vijesti

  • 21. Dec. 2022  

  • 0

Neophodno je mnogo posla uraditi da bismo MAP (Akcioni plan za članstvo) apsolvirali, za Hayat.ba rekao je Berko Zečević, profesor odbrambenih tehnologija, te je ovom prilikom napomenuo kako je put prema NATO-u proces koji dugo traje i neophodno je još mnogo toga uraditi.

Ono što je ohrabrujuće jeste što SAD i NATO shvataju složenost problema u BiH. Čine ogromne napore da Oružane snage BiH vrše intenzivne vježbe, i vršili su ih u prethodnom periodu. Oni time čine da se naše Oružane snage svojom osposobljenosti u ljudskom i taktičkom smislu približe zahtjevima NATO-a, rekao je profesor.

Ispunjavanje uslova za članstvo u Evropsku uniju skoro je jednako i za NATO savez.

NATO, generalno, štiti demokratiju Evropske unije i tako treba posmatrati NATO. Nije on samo vojni savez koji odgovara na prijetnje. NATO je savez koji objektivno štiti demokratiju u Evropi i u svijetu, gdje god postoje preduvjeti za to, objasnio je Zečević

Put BiH prema NATO-u podrazumijeva ispunjavanje kriterija MAP-a.

Ali to ne podrazumijeva da ćemo, kada ispunimo sve te kriterije koji su veoma kompleksni, automatski postati članica NATO-a. Članica NATO-a podrazumijeva i odgovarajući politički trenutak, sigurnosni trenutak u zoni Evrope, gdje će se procijeniti treba li BiH biti članica, istakao je profesor.

Neophodno je izliječiti stare rane koje BiH godinama nosi sa sobom.

I put za Evropsku uniju podrazumijeva rekonstrukciju društva u pravcu demokratije, elminisanje korupcije, što je prisutno u našem društvu, zatim civilno društvo treba imati nadzor nad policijskim i sigurnosnim službama, tu je i demokratizacija društva, ravnopravnost društva u svim segmentima.

Jedan od ključnih segmenata koji BiH nema jeste izdvajanje sredstava za pružanje snage i sigurnosne službe, tačnije za sisteme koji bi djelovali u kriznim situacijama. BiH to nema, jer postoji politička opcija koja se suprotstavlja tim povećanjima u državnom budžetu.

NATO je u BiH, a ne BiH u NATO-u. S tog stanovišta, sva buduća kretanja će se odvijati u tom pravcu. NATO je već davno preuzeo ulogu da štiti integritet i neovisnost BiH, naveo je profesor.

To u konačnici znači da će spriječiti bilo kakve oružane sukobe i u skladu s tim postoji NATO štab u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...