GRADSKI ODBOR HRS ŠIROKI BRIJEG ISTUPIO IZ STRANKE: "Raguž isti Čović"

Zbog načina vođenja, nedosljedne politike, laži, nemoralnosti i iskvarenosti rukovodstva Hrvatske republikanske stranke GO HRS Široki Brijeg istupa iz stranke.

  • Politika

  • 21. Dec. 2022  21. Dec. 2022

  • 0

Na dan izbora, predsjednik gradskog odbora HRS-a Mostar, Silvio Bubalo izjavio je jednom od članova stranke kako on surađuje s HDZ-om BiH.

Zbog načina vođenja, nedosljedne politike, laži, nemoralnosti i iskvarenosti rukovodstva Hrvatske republikanske stranke GO HRS Široki Brijeg istupa iz stranke.

Njihovo saopćenje za javnost prenosi u cijelosti:

Razočarani zbog vođenja nedosljednje politike, laži, nemoralnosti i iskvarenosti rukovostva Hrvatske republikanske stranke, to se posebice odnosi na bivše članove HDZ-a 1990,  Gradski odbor HRS-a Široki Brijeg donio je odluku o istupanju iz HRS-a.

Uzimajući u obzir kako je nelegitimno i protustatutarno Predsjedništvo HRS-a donijelo Odluku o raspuštanju GO HRS-a Široki Brijeg, nakon višemjesečnog ponižavanja našeg kolege Ivana Pušića, zastupnika HRS-a u ŽZH, mi kao članovi navedenog odbora javnosti smo dužni iznijeti činjenice na klevetničke okolnosti autokratskog upravljanja koje se događa unutar HRS-a. Premda, aktualno predsjedništvo HRS-a, zbog svoje nelegitimnosti nije imalo pravo donijeti ništavnu Odluku.

Zašto kažemo kako je Predsjedništvo HRS-a nelegitimno i protustatutarno?

Unutarstranačka politika koju provode predsjednik Slaven Raguž i zamjenik predsjednika Slaven Bevanda, dovela je, puno prije zadnjih izbora, do revolta određenog broja članstva izazvanog, posebice zbog podrške date HDZ-u u Mostaru, mimo konzultacija s ostalim članovima stranke. To je izazvao revolt pojedinih članova HRS-a u Širokom Brijegu, a što je utjecalo i na rezultate netom održanih izbora. Dakle, Mario Kordić, gradonačelnik Mostara (HDZ) došao je na vlast uz pomoć tri ruke članova HRS-a. Tada su Slaven Bevanda, Silvio Bubalo i Vesna Šunjić podržali Maria Kordića proglasivši to “borbom za Hrvate”.

Zapravo, bilo bi puno zanimljivije kada bi navedeni trojac “dizača ruku” istinski pojasnili svim onim ljudima koji su im dali povjerenje zašto su podržali HDZ-a, stranku koja desetljećima uništava narod nakaradnom politikom korupcije i nepotizma?

A kakva se politika u HRS-u provodi najbolje potvrđuje podatak kako se Sabor HRS-a nije održao 8 godina od osnutka što je skandalozan primjer autokratskog upravljanja strankom i manipuliranja članstvom.
Istodobno, neki novi podobni članovi stranke, imenovani su u Predsjedništvo premda za to ne postoji nikakav opravdan ni legitiman razlog, čime se krši Statut stranke, obzirom kako bi se Predsjedništvo trebalo birati na Saboru, a ne kako to žele Slaven Raguž i Slaven Bevanda?! Na takav način su nelegitimno u Predsjedništvu HRS-a djelovali Mirko Vasilj (inače, predsjednik Naovisne čapljinske stranke, što je bilo nespojivo) te imenovani Slavko Zovko i Tomislav Bandić i to kao zaposlenici?

Tko sastav Predsjedništva s 4 osobe iz Mostara čini već 50 posto vlasti. Ako tome dodamo, kako su Mirko Vasilj i Tomislav Bandić postavljeni od strane Raguža i Bevande, lako je zaključiti kako navedeni dvojac kontrolira nadpolovičnu većinu u Predsjedništvu. Za navedena imenovanja morale su se vraćati i usluge poslušnosti. Posebice se to odnosi na zaposlenike – tajnike (Zovku i Bandića) koji su po nalogu gore spomenutih mentora zaduženi za odrađivanje nečasnih poslova unutar stranke, skrivajući pojedine dokumente koje bi pojedini članovi stranke tražili na uvid, nisu željeli komunicirati s pojedinim kolegama i sl.. Također, GO HRS-a Široki Brijeg problematizirao je njihovu objektivnost, uzimajući u obzir kako su na plaći podređeni Predsjedniku koristeći se raznim spletkarenjima, umjesto da jednako budu na usluzi svim članovima stranke.

Ono što bi posebice bilo zanimljivo biračkom tijelu jest kada bi potpredsjednik stranke Slaven Bevanda, poznat široj javnosti po odvjetničkom angažmanu u mostarskom Aluminiju, pojasnio izjavu kako će podržati HDZ, izrečenu puno prije nego je krenula famozna “huškačka kampanja bošnjačkih stranaka prema Hrvatima”? Zašto je to izjavio? Kako to dok je Aluminij propadao njemu je na konto svakog mjeseca sjedao značajan mjesečni iznos iz spomenute kompanije?

Također, na dan izbora, predsjednik gradskog odbora HRS-a Mostar, Silvio Bubalo izjavio je jednom od članova stranke kako on surađuje s HDZ-om BiH. Naravno, to je dokazao i tijekom glasanja za gradonačelnika Mostara Maria Kordića. Priča kako su spomenuti podržali Maria Kordića jer je potpisao plan i program koji je naložio HRS ovime pada u vodu!
Javnost bi trebala znati, kako zahvaljujući angažmanu kojeg je Slaven Bevanda obavljao za Aluminij, da su mu osobe iz HDZ-a BiH, koje su također, bile angažirane u vodstvu Aluminija “donirale” više puta novac za HRS. Tako ispada kako je HDZ financirao aktivnosti rukvodstva HRS-a. Ovakva informacija dosada se skrivala od 99 posto članstva, ali i cijele javnosti. Dakle, HDZ je financirao HRS kako bi stvorili privid oporbe, a zapravo, u ključnim stvarima rukvodstvo HRS-a je im je vraćalo dug?


Upravo je GO HRS Široki Brijeg sumnjao na neke anomalije tražeći knjigovodstvena financijska izvješća koja nikada nisu prezentirana na Predsjedništvu, samim time se vodstvo stranke i okomilo na ovaj odbor.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž koji je u javnosti “poznat” po kritiziranju Dragana Čovića postao je gori od samog “dobročinitelja”. Dok je njemu predbacivao nedemokratske metode vođenja njegove stranke, iste metode koristi unutar HRS-a. Posebno je to krenulo kada je spoznao kako je Tomislav Bandić, zastupnik HRS-a u Skupštini ŽZH iz Gruda, njegova osoba od povjerenja, koja će kasnije odrađivati nečasne rabote unutar stranke, nije uspjela izboriti poziciju za nositelja Opće izbore na razini županije ZHŽ. Tada donosi odluku i u dnevni red Predsjedništva nameće točku dnevnog reda da će Predsjedništvo donijeti odluku o pozicijama na listi ako se ne donese popis kandidata.

O čemu se ovdje radi?

Unutar HRS-a postoji princip supsidijarnosti, tj. da se vodstvo stranke NEMA PRAVO uplitati u poslove gradskih I županijskih organizacija. Ovim postupkom “pošteni” Slaven Raguž grubo je prekršio princip supsidijarnosti i time prekršio statut te lagao sve članove stranke, ali i javnost koja je bila upoznata s principom supsidijarnosti čime se više puta javno hvalio, govoreći da HRS ne funkcionira kao HDZ. Ovime je dokazao upravo suprotno. Ništa bolji od Dragana Čovića, već puno gori jer se pravio poštenim čovjekom, a dokazao je suprotno. Da su birači ovo znali prije izbora, bilo bi upitno bi li Slaven Raguž osvojio mandat na ovim izborima.

Slaven Raguž surađuje s HDZ-om BiH

Tijekom poznatih pregovora o izbornom zakonu koji su vođeni u Neumu, prije nekoliko mjeseci, Raguž je izjavio kako se nakon Općih izbora ide u koaliciju s HDZ-om BiH. Također, je to izjavio i pred političkim tajnikom Slavkom Zovkom, no tajnik Zovko možda ima problema s pamćenjem činjenica koje kompromitiraju predsjednika Raguža pa sada skriva da se to dogodilo, upitno je li to radi zbog plaće koju mu je Raguž “sredio”?

Također, suradnja Raguža s onim notornim HDZ-om kojeg u svakom medijskom istupu napada nastavlja se i upravo se događa. U medijima napada, a iza leđa surađuje s njima. Na jednoj od sjednica Predsjedništva stranke prije nekoliko dana, Raguž je priznao da se dogovara sa HDZ-om BiH vezano za Vladu HNŽ-a i ostalim mogućim kombinacijama. Raguž možda želi unovčiti ove rezultate stranke jer upravo ovakvim nakaradnim i nečasnim vođenjem stranke zna da su ovo posljednji izbori na kojem može ostvariti značajniji rezultat. Već na sljedećim izborima ukoliko Raguž, Bevanda i Bubalo ostanu u vodstvu stranke, stranka će završiti s svojim djelovanjem jer će ih birači kazniti.

HRS je kompromitiran vodstvom koje krši Statut, protustatutarno izbacuje članove iz stranke da zadovolji ego Slavena Raguža i Slavena Bevande, jer je njihova taština duboko povrijeđen kako su se njihove odluke krenule preispitivati, a oni na to nisu bili naviknuti? Žao nam je što se događa ovakav rasplet unutar HRS-a jer Hrvati u BiH nisu to zaslužili. Sve ovo događa se ni zbog čega drugog već zbog novca i pozicija koje je stranka osigurala kao rezultat izbora. Slaven Raguž, Slaven Bevanda i Silvio Bubalo napokon su dočekali svoje, zbog onog što su i očito ušli u politiku.

Što će se dogoditi s HRS-om vrijeme teško je prognozirati jer svoje nezadovoljstvo iskazuje još nekoliko gradskih/ općinskih odbora, a u konačnici, birači su ti koji znaju što je najbolje za njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...