SABINA ĆUDIĆ DIREKTNO: "SNSD i HDZ se nisu promijenili, NiP i SDP su uzeli velik zalogaj vlasti"

Na pitanje da li je Naša stranka pristala na određene kompromise Ćudić odgovara da je kompromis u BiH apsolutno neophodan.

  • Politika

  • 22. Dec. 2022  

  • 25

Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra da je ogromna razlika između koalicije SDA-HDZ-SNSD i koalicije Osmorka-HDZ-SNSD.

"Mislim da su nas SDA i DF doveli decenijama u poziciju gdje je na ovaj način teško pregovarati jer su pristajali radi vlastitih i ličnih interesa na stravične kompromise i stvari koje su dogovarali u prošlosti. U tom smislu razlikuje nas opredjeljenje. Opredjeljenje je da nije dovoljno biti nelošiji od SDA i DF-a, već je opredjeljenje biti toliko bolji da za četiri godine ljudi neće imati dilemu za koga glasati", kazala je Ćudić za Federalnu televiziju.

Na pitanje da li je Naša stranka pristala na određene kompromise Ćudić odgovara da je kompromis u BiH apsolutno neophodan.

"Imate tri moguća pitanja u BiH. Oni koji iz SDA i DF-a kažu da znaju kakvu BiH ne žele, odnosno kakvu BiH žele najčešće nemaju odgovor na pitanje kako to postići. Ja mislim da je strategija Osmorke ispravna - tražiti najmanji zajednički sadržilac i otvarati prostor za naredne nivoe i korake. Istovremeno mislim da neke stvari su olako shvaćene", naglasila je.

Navodi da ne vjeruje da su se promijenili politički ciljevi HDZ-a i SNSD-a, ali će od Osmorke i mudrog navigiranja minskog polja te koalicije zavisiti način na koji će i građani doživljavati tu koaliciju za četiri godine.

"Da je kompromis potreban - jeste. Da li su se promijenili politički ciljevi svih strana - nisu, ali bi politički ciljevi Osmorke trebali biti radikalno drugačiji od političkih ciljeva SDA, odnosno ličnih ciljeva koje su imali", kazala je Ćudić.

Pojašnjava da nije u igri za Ministarstvo vanjskih poslova BiH jer je donesena odluka unutar Osmorke, odnosno Trojke da njeno ime možda nije adekvatno.

"Sudeći po sadašnjoj konstelaciji stvari Elmedin Konaković će biti ministar vanjskih poslova. Mislim da premijer Kantona Sarajevo treba ostati pozicija Naše stranke i da će se te stvari regulisati za gospodinom Efendićem na drugi način. Mislim da su velik zalogaj uzeli NiP i SDP na različitim nivoima vlasti i da je SDP zbog ambicija gospodina Nikšića da bude premijer Federacije napravio niz ustupaka", izjavila je.

Kaže da će izmjene Izbornog zakona biti test za koaliciju.

"Kao i mnoge druge stvari u sporazumu. Test svake koalicije je stepen implementacije onoga s čime se izašlo pred javnost. Ne bih rekla da smo udovoljili Draganu Čoviću kada je riječ o Izbornom zakonu. Mislim da je mnogo stvari iz sporazuma koje bi podrazumijevale udovoljavanje itekako obrisano. Ono što me možda više brine jesu kapaciteti da se sprovede ova reforma iako govorimo o reformi pravosuđa. Teško da se ona može sprovesti sa gospodinom Tegeltijom. Ova konstelacija ima ogromne izazove i Naša stranka će učiniti sve da pametno navigira kroz te izazove, ali ne obećavamo čuda", rekla je Ćudić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...