PO RECEPTU GORDONA RAMSAYJA: Za savršeno pečenu ćurku bez greške treba...

(...) uraditi kvalitetnu pripremu i to je glavni savjet.

  • Gastro

  • 25. Dec. 2022  25. Dec. 2022

  • 0

Recept za savršeno hrskavu i sočnu pečenu puricu ili ćurku otkrio je slavni britanski chef Gordon Ramsay.

Bez prevelikog filozofiranja i mitova koji se obično vežu za recepte velikih kuhara, Gordon je pripremu svoje purice sveo na najjednostavniji način.

Njegov glavni savjet jest kvalitetno odraditi pripremu, odnosno unijeti dodatne okuse u meso te je marinirati u frižideru večer prije Božića ili Nove godine.

Da biste spriječili njeno isušivanje, bogato je namažite smjesom na bazi maslaca i začina.

Sastojci:

1 purica težine od 4 do 5 kg

morska sol i svježe mljeveni crni papar po želji

2 crvena luka, neoguljena, samo prepolovljena

3 limuna

3 češnja češnjaka

6 listova lovora

maslinovo ulje

8 kriški slanine ili suhog mesa

375 g omekšanog maslaca sa sobne temperature

1 mali svežanj listova peršina

Priprema:

1. Napravite biljni maslac za mariniranje purice: stavite omekšani maslac u veliku zdjelu i začinite solju i paprom. Dodajte malo maslinova ulja i dobro promiješajte. Dodajte koricu i sok dva limuna, tri češnja zgnječenog češnjaka i nasjeckani peršin.

2. Pomiješajte dok se sastojci ne prožmu.

3. Iz purice izvadite iznutrice i unutrašnjost dobro posolite i poparite. Dodajte polovice dva crvena luka, cijeli limun i listove lovora.

4. Puricu okrenite prsima prema gore i pažljivo dlanovima odvojite kožicu od mesa duž cijele gornje površine. Budite pažljivi, koža se ne smije raspuknuti.

5. Kada ste odvojili kožicu, ispod nje nagurajte smjesu pripremljenog maslaca pazeći da ga raspodijelite jednako na svim dijelovima.

6. Ostavite jednu veliku žlicu smjese, kojom ćete premazati puricu i s vanjske strane.

7. Zamotajte puricu u plastičnu foliju i stavite je u hladnjak večer prije termičke obrade.

8. Zagrijte pećnicu na 220° C. Prebacite puricu u lim za pečenje i zalijte je maslinovim uljem. Posolite i popaprite je izvana.

9. Stavite puricu u prethodno zagrijanu pećnicu na 15-ak minuta da se zapeče korica.

10. Puricu izvadite iz pećnice, zalijte je masnoćom u kojoj se peče, pa preko cijele površine posložite kriške slanine te ponovno zalijte masnoćom.

11. Puricu vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180° C i pecite oko dva do dva i pol sata, ovisno o težini ptice. Imajte na umu da će vam biti potrebno pola sata termičke obrade za svaki kilogram purice.

12. Podlijevajte puricu toekom pečenja.

13. Kada je purica ispečena, izvadite je iz pećnice.

14. Pustite da se "odmori" dva sata prije nego što je narežete.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...