OSMORKA PRIJETI SDA: Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike, ko će biti prvi čovjek Bihaća...

U strankama su još neodlučni oko imena kandidata ili ih drže u tajnosti.

  • Politika

  • 26. Dec. 2022  26. Dec. 2022

  • 2

Odlukom Centralne izborne komisije BiH prijevremeni izbori za četiri gradonačelnika i dva načelnika u Bosni i Hercegovini biće održani 5. februara iduće godine. Novi gradonačelnik biraće se i u Bihaću. U strankama su još neodlučni oko imena kandidata ili ih drže u tajnosti.

Osim što mu je obilježila mandat, migrantska kriza je Šuhreta Fazlića koštala i zdravlja. Najviše je, kaže, porodici laknulo što je poziciju gradonačelnika zamijenio mandatom u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Kakvo stanje je ostavio svom nasljedniku?

ŠUHRET FAZLIĆ, bivši gradonačelnik Bihaća

"Počeli smo s ogromnim dugom, svakodnevnim pritiscima da se isplate. Sad smo to sve dostigli i na dan 1. novembra ove godine na svim računima za različite namjene bilo je osam miliona maraka. Onom ko dođe, to ostavlja mogućnost da radi u normalnim okolnostima".

A o imenima kandidata još niko ne želi govoriti. Barem ne javno i direktno. Političara ili političarku s kvalitetama ponudit će i SDP. Kao opozicija u gradskom vijeću nisu zadovoljni onim što je urađeno za vrijeme Fazlićevog mandata.

ADNAN HABIBIJA, predsjednik GO SDP-a Bihać

"SDP će imati svog kandidata, SDP će građanima ponuditi onog najboljeg koji će imati jasan plan i program da Bihać, da tako kažemo, vrati na stare staze slave".

Ime ne otkrivaju ni u SDA, ali ko god to bio, na funkciji priželjkuju osobu koja će biti više menadžer, a manje političar. Osobu koja će inicirati investicije.

EMIR ŠABIĆ, predsjednik GO SDA Bihać

"Ja kao predsjednik o tome neću da odlučujem, niti imam mogućnost, bit će uključeni svi organi koji će se izjasniti. Na taj način ćemo pokušati dobiti ime koje će biti najbolje i koje će moći riješiti nagomilane probleme koji stoje ispred naših građana".

Borba u POMAK-u se vodi između dva imena, a nadaju se i podršci Naše stranke i NIP-a s kojim su u koalicionim odnosima. Za NIP je opcija i koalicija s viših nivoa - Osmorka. U Krajini najveća od tih stranaka je NES čiji će kandidat nezvanično biti Damir Smajić, uposlenik gradske uprave. To nisu potvrdili, ali ni demantovali.

JASMIN ČAVKIĆ, predsjednik GO NES-a Bihać

"Ne bih želio još špekulirati o imenima. Ime ćemo ime kandidata javno predstaviti do 27.12., kada je krajnji rok".

Na glasačkom listiću će Bišćanima, sasvim sigurno, biti ponuđena najmanje četiri stranačka kandidata. Prvi čovjek birat će se također u Tuzli, Vogošći, Bratuncu, Srebreniku i Zvorniku.

Trka za ovu fotelju već je počela. Primamljiva je, ali i nosi veliku odgovornost. Onaj kome pripadne sam bira da li će svojim djelima, pristupom i radom ostati upamćen i nakon mandata.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...