DODIKOV STRATEŠKI PARTNER U PROBLEMIMA: Orbanu prijeti finansijski slom 

Mađarski autokrata, Viktor Orban, koji je nedavno je "posudio" Dodiku 120 miliona eura, nalazi se u velikim finansijskim problemima pa je prisiljen uvesti dodatni porez ne ekstraprofite farmaceutskih kompanija. 

  • Evropa

  • 26. Dec. 2022  26. Dec. 2022

  • 1

Nakon što je doživio fijasko s limitima cijene na naftne derivate, što je uzrokovalo nestašice na tržištu, mađarski autokrata Viktor Orban nastavlja s radikalnim potezima fiskalne politike, za koje se jako trudi da izgledaju kao pravedno raspodjeljivanje tereta krize, iako se u osnovi svode na paniku i populizam: Mađarska uvodi porez ne ekstraprofite farmaceutskih kompanija. Time je proširena lista specijalnih poreza koje moraju plaćati najveće kompanije u Mađarskoj. Iako se u osnovi ne radi o oporezivanju ekstraprofita, pa čak niti o oporezivanju dobiti, mađarski politički vrh insistira na retorici prema kojoj se uzima onima koji su nešto olako zaradili zahvaljujući spletu okolnosti, piše Jutarnji list. 

Tako će ubuduće farmaceuti u Mađarskoj plaćati 8 posto na neto prodaju iznad 150 milijardi forinti (398 miliona dolara). Zahvaljujući dekretu Viktora Orbana, kojeg je autokrata potpisao na samom kraju prošle sedmice, samo će Gedeon Richter u 2023. platiti 108 milijardi forinti novog specijalnog poreza. 

Orbanova vlada suočava se, između ostalog, s krizom javnih finansija jer je EU Mađarskoj zbog izostanka reformi zaustavila značajni dio finansiranja. U javnim politikama Mađarske trenutno vlada zbrka, pri čemu Orbanova vlast prvenstveno insistira na demonstraciji autokratske moći. Nakon što su ih početkom mjeseca iz Mola upozorili kako više ne mogu osigurati opskrbu tržišta jer su mjere limitiranja cijene goriva bile potpuni promašaj, pa su prvo izazvale pretjeranu potrošnju, potom gomilanje zaliha te, u konačnici, paniku, mađarska vlada ukinula je limite cijena, ali je istodobno najavila porez na Molove ‘ekstraprofite‘. 

Prema odluci Viktora Orbana, na svu rusku naftu Mol i ostale naftne kompanije moraju plaćati posebni porez po stopi od 95 posto. Porezna stopa od 95 posto nije greška, prenose je svi relevantni izvori, iako je pomalo nejasna osnovica na koju se takav drakonski porez zaračunava. U osnovi je procjena mađarske vlade kako su poslovne i posebno finansijske pozicije dovoljno čvrste za isplatu posebnog poreza na ekstraprofite, a Mol je ionako kompanija koja realizira svoje profite zahvaljujući pozicijama koje osigurava uz potporu mađarskih vlasti. 

Kompanije će posebne poreze na "ekstraprofite" u Mađarskoj morati platiti i za 2022. i za 2023. godinu, ali vlada i uz te izvanredne prihode predviđa veliki deficit od 6,1 posto BDP-a. Pri tome u Mađarskoj ekonomisti očekuju daljnje ubrzavanje inflacije na čak 27 posto, a u novembru već su imali najvišu stopu rasta cijena u EU od 23,1 posto, što ukazuje da je upravo u energetskoj krizi autokratska politika limitiranja cijena bila potpuni promašaj. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...