NA REDU JE BORJANA: Predstavnički dom PSBiH razmatra imenovanje Krišto za...

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su dužni dostaviti kandidati za dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te postavlja pitanja u smislu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

  • Vijesti

  • 27. Dec. 2022  

  • 2

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na hitnoj sjednici koja je planirana za sutra, 28. decembra, razmatrati potvrđivanje imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borajne Krišto koju je na tu poziciju predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Prethodno je Predsjedništvo BiH s dva glasa "za" - Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) i Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) - i jednim glasom protiv - Željko Komšić (Demokratska fronta) - donijelo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Ta odluka dostavljena je Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Predstavničkog doma PSBiH koja bi također sutra, uoči sjednice Doma, trebala odlučivati o davanju preporuke za potvrđivanje Krišto za obavljanje dužnosti predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatra informacije koje su dužni dostaviti kandidati za dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te postavlja pitanja u smislu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

Na osnovu dostavljenih informacija i nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata. Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obavezujuća za Dom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom. Ako Dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, Predsjedništvo BiH je onda dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Nakon oktobarskih općih izbora Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini potpisali su predstavnici HDZ-a, SNSD-a i blok od osam stranaka koji čine SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026" potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da bi novi saziv Vijeća ministara BiH trebao biti imenovan već u januaru 2023. godine.

Po okončanju sutrašnje prve hitne sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta, trebala bi biti održana i redovna sjednica Doma na čijem dnevnom redu je imenovanje članova stalnih komisija Predstavničkog doma.

U pitanju su Ustavnopravna komisija te komisije za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i carine, za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije, za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i za borbu protiv korupcije i kleptokratije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...