HAOS U AGRESORSKIM REDOVIMA: Putin očajnički želi završiti godinu pobjedom, rastu napetosti između regularne ruske vojske i wagnerovaca...

Neuspjeh u zauzimanju Bahmuta smatra se udarcem i za Prigožinove političke ambicije čija je zloglasna skupina Wagner predvodila napade na tom području.

  • Evropa

  • 28. Dec. 2022  

  • 2

Sveobuhvatni ruski napad na grad Bahmut uglavnom je propao unatoč pribjegavanju krvavoj taktici iz Prvog svjetskog rata, objavila je britanska vojna obavještajna služba.

Grad i centralna regija Donbasa u kojoj se nalazi bili su u centru ruskog napada od augusta, što je dovelo do nekih od najkrvavijih bitaka u ratu u Ukrajini. No birtanska vojna obavještajna služba tvrdi da su se napadi pokazali jalovim te da je "malo teritorija promijenilo vlasnika".

Odbrambeni analitičari procjenjuju da je Bahmut, koji daje malo strateške prednosti, postao simbolična meta Vladimira Putina, ruskog predsjednika, koji očajnički želi završiti godinu pobjedom.

Neuspjeh u zauzimanju Bahmuta smatra se udarcem i za Prigožinove političke ambicije čija je zloglasna skupina Wagner predvodila napade na tom području.

Zbog nedostatka napretka sve više rastu i napetosti između regularne ruske vojske i wagnerovaca.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...