TRZAVICE U REDOVIMA TROJKE: Zašto uskoro neće biti formirana nova Vlada Kantona Sarajevo…

Pregovori oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo se nastavljaju i u narednom periodu trebao bi biti potpisan i sporazum o zajedničkom djelovanju.

  • Politika

  • 29. Dec. 2022  

  • 0

Kanton Sarajevo od 1. januara naredne godine je na privremenom finansiranju, jednoglasno je odlučila Skupština KS, budući da će donošenje budžeta sačekati novu Vladu za koju se još ne zna kada će biti formirana.

Krajnji rok da se taj posao okonča je februar. Ono što je sada već jasno jeste da će novog premijera u Kantonu Sarajevo i ovaj put imenovati Naša stranka.

Jedan od kandidata za poziciju premijera Kantona Sarajevo je još aktuelni premijer Edin Forto, međutim iz Naše stranke poručuju i da su još neka imena u opticaju s ozbiljnim stažom u politici. Bit će promjene i u ministarstvima, neki ministri će ostati, neki otići no o imenima se još ne želi govoriti. Nova kantonalna vlada, kako kažu iz NiP-a, bit će upotpunjena i ministrima iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, te dodaju da trenutno nema nikakvih ucjena niti bilo čega što bi moglo narušiti odnose u koaliciji.

"Ja koliko znam trebao bi ostati gospodin Forto za premijera Kantona Sarajevo. To je bilo u nekim razgovorima proteklih dana. Da li će to tako biti, ja lično smatram da bi trebao ostati premijer upravo zbog kontinuiteta rada Vlade KS i mislim da druge stranke nemaju ništa protiv toga da on i ostane premijer“, kaže Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini KS.

"Vlada koja će biti u Kantonu Sarajevo izvjesno sa SBIH i starom koalicijom će biti slična sadašnjoj vladi, naravno u drugačijim omjerima jer je SDP ojačan na prethodnim izborima. Imate i situaciju da stranka SBIH koja ima respektabilan rezuktat sa pet zastupnika ulazi u tu parlamentarnu većinu sa nekim promjenama ali će to svakako biti Vlada kontinuiteta“, poručio je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS

Opozicija u Kantonalnoj skupštini kritikovala je sadašnju Vladu Kantona Sarajevo kako je na neodgovoran način zaustavila donošenje budžeta uz opravdanje da to treba uraditi novi saziv Vlade Kantona Sarajevo. Naglašavaju i da je evidentno da zbog raspodjele fotelja i resora trpi budžet i brojni projekti koji se trebaju realizovati.

"Ako govorimo o kadrovski rješenjima, sasvim je u redu da se slažu ili ne slažu oko toga da pokušavaju naći neka zajednička rješenja. To ne bi trebalo imati veze sa budžetom Kantona Sarajevo“, kazao je Albin Zuhrić, zastupnik DF-a u Skupštini KS.

Pregovori oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo se nastavljaju i u narednom periodu trebao bi biti potpisan i sporazum o zajedničkom djelovanju SDP-a, NiP-a, Naše stranke, Stranke za BiH i Pokreta za nove generacije. Nedoumice oko formiranja federalne vlasti, na koju ćemo još neko vrijeme sačekati, u velikoj mjeri koče procese u Kantonu Sarajevo jer se sve glasnije priča da bi neki ministri iz Kantona mogli u Federalnu vladu poput Adnana Štete koji bi se saobraćajem mogao baviti u Vladi Federacije.

U redovima Trojke još uvijek nije odlučeno ko će biti novi premijer. Iako su u Našoj stranci sigurni da im pripada ta pozicija, sve glasnije se iz Naroda i pravde čuju najave o drugačijem scenariju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...