OŠTRA REAKCIJA VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA: "Jasan znak da se od velikosrpskog projekta u BIH nije odustalo..."

Nažalost i većina opozicije se u antidržavnim aktivnostima pridružuje vladajućoj većini.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2022  29. Dec. 2022

  • 16

Narodna skupština entiteta RS-a odlučila je na sjednici od 28. decembra 2022 godine ponovo usvojiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u.

"U septembru ove godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Republika srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet ovog Zakona jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Temeljni princip svih civilizovanih demokratskih država je vladavina prava. Vlasti u RS-u se izruguju ovom principu kada i protiv nedvojbene pravne argumentacije u odluci najviše pravosudne instance odlučuju da nastavljaju sa protivpravnim djelovanjem.

Time, kao i nizom drugih konzistentnih aktivnosti, zapravo odbacuju sve demokratske vrijednosti. Institucije koje bi trebalo da garantuju primjenu vladavine prava u RS-u odavno su kompromitovane. To se, prvenstveno, odnosi na Ustavni sud ovog entiteta koji svojim Poslovnikom krši Ustav koji bi trebao da štiti i time onemogućuje zaštitu vitalnih interesa Bošnjaka i Hrvata, saopćeno je iz Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Nažalost i većina opozicije se u antidržavnim aktivnostima pridružuje vladajućoj većini.

"Ovakve aktivnosti entiteta RS direktan su udar na ukupan ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Zato sve demokratske snage u zemlji ne smiju ovo mirno posmatrati. Neizbježno je da svi ključni akteri političkog života, akademska zajednica, značajnije nevladine organizacije i slobodni mediji jasno odrede svoju poziciju i peduzmu sve što je u njihovoj moći da se suprotsavljaju ovakvim nasrtajima. 

Javni nastup predsjednika RS Milorada Dodika na novogodišnjoj press konferenciji jasno ukazuje stratešku važnost džavne imovine te ukazuje da se od velikosrpkog projekta u BIH nije odustalo. Nadležni pravosudni organi posebno se trebaju Narodna skupština entiteta RS-a odlučila je na sjednici od 28. decembra 2022 godine ponovo usvojiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u.

U septembru ove godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Republika srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet ovog Zakona jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Temeljni princip svih civilizovanih demokratskih država je vladavina prava. Vlasti u RS-u se izruguju ovom principu kada i protiv nedvojbene pravne argumentacije u odluci najviše pravosudne instance odlučuju da nastavljaju sa protivpravnim djelovanjem. Time, kao i nizom drugih konzistentnih aktivnosti, zapravo odbacuju sve demokratske vrijednosti. Institucije koje bi trebalo da garantuju primjenu vladavine prava u RS-u odavno su kompromitovane. To se, prvenstveno, odnosi na Ustavni sud ovog entiteta koji svojim Poslovnikom krši Ustav koji bi trebao da štiti i time onemogućuje zaštitu vitalnih interesa Bošnjaka i Hrvata. Nažalost i većina opozicije se u antidržavnim aktivnostima pridružuje vladajućoj većini.

Ovakve aktivosti entiteta RS direktan su udar na ukupan ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Zato sve demokratske snage u zemlji ne smiju ovo mirno posmatrati. Neizbježno je da svi ključni
akteri političkog života, akademska zajednica, značajnije nevladine organizacije i slobodni mediji jasno odrede svoju poziciju i peduzmu sve što je u njihovoj moći da se suprotsavljaju ovakvim
nasrtajima.

Javni nastup predsjednika RS Milorada Dodika na novogodišnjoj press konferenciji jasno ukazuje stratešku važnost državne imovine te ukazuje da se od velikosrpskog projekta u BIH nije odustalo. Nadležni pravosudni organi posebno se trebaju pozabaviti javno izrečenim izjavama da on „ne prihvata odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“ i da se one neće provesti u RS.

Ovakve javne izjave potpuno su neprihvatljive i zahtjevaju sankcije. Najavaljene koalicije za uspostavu nove parlamentarne većine na nivou Bosne i Hercegovine, u kojima treba učestvovavti i SNSD kojim upravlja Dodik, ovakvim stavovima temeljito su uzdrmane. OHR također ima obavezu reagirati jer svojim. izjavama Dodik direktno podriva deytonski mirovni sporazum. Prijetnja Dodika da na ovom pitanju Bosna i Hercegovina može nestati jeste poziv na mobilizaciju rušenja ustavnog poretka BiH, ugrožavanje mira i sigurnosti i daljnju destabilizaciju prilika.pozabaviti javno izrečenim izjavama da on „ne prihvata odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“ i da se one neće provesti u RS.

Ovakve javne izjave potpuno su neprihvatljive i zahtjevaju sankcije. Najavaljene koalicije za uspostavu nove parlamentarne većine na nivou Bosne i Hercegovine, u kojima treba učestvovavti i SNSD kojim upravlja Dodik, ovakvim stavovima temeljito su uzdrmane. OHR također ima obavezu reagirati jer svojim. izjavama Dodik direktno podriva deytonski mirovni sporazum. Prijetnja Dodika da na ovom pitanju Bosna i Hercegovina može nestati jeste poziv na mobilizaciju rušenja ustavnog poretka BiH, ugrožavanje mira i sigurnosti i daljnju destabilizaciju prilika", navode iz VKBI.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...