OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA, OKERIĆ I DEVIĆ – OČI U OČI: „Neodgovorno i nestransparentno ponašanje vlade, koje nije u skladu sa…“

"Nismo očekivali da će doći odluka o privremenom finansiranju. Dovedeni smo pred svršen čin. Očekivali smo barem prijedlog nacrta budžeta“, naglasila je Vujević.

  • Mini market

  • 30. Dec. 2022  

  • 0

O formiranju vlasti u KS, o planovima i očekivanjima u naredne četiri godine, o budžetu za 2023. godinu u emisiji Polis TVSA govorili su zastupnici Vedrana Vujović (DF), Vibor Handžić (Naša stranka), Mahir Dević (SDA) i Elvedin Okerić (NiP).

Raspravljalo se o budžetu za sljedeću godinu, planovima vlade, kao i pitanju inflacije.

Novi saziv Skupštine Kantona Sarajevo održao je prvu radnu sjednicu, na kojoj je usvojena odluka o privremenom finasiranju Kantona Sarajevo od 1. januara do 31.marta 2023.godine. Na pitanje šta ova odluka konkretno u praksi znači, Okerić je rekao sljedeće:

“To u praksi znači da na osnovu zakona o budžetu koji predviđa da se do kraja tekuće godine dostavi nacrt budžeta, u slučaju da se to ne dogodi, pristupa se privremenom finansiranju Kantona Sarajevo od 1.1. do 31.3.2023.godine. Kada je u pitanju privremeno finansiranje, to je odredba u skaldu sa zakonom koja ostavlja u životu Vladu i budžet KS, naravno u skladu sa propisima koliko i do koje mjere se taj budžet može preuusmjeravati. Imali smo ministra finansija koji je govorio o punjenju budžeta usljed inflatorne krize u našoj zemlji i regionu“.

Šta se to sve može finansirati ovim privremenim finansiranjem, objasnio je pobliže Handžić, rekavši kako je privremeno finansiranje kategorija koja je sastavni dio Zakona o budžetima FBiH, te da to nije ništa do sada neviđeno.

Odgovor na pitanje da li privremeno finansiranje može ugroziti određene projekte, dao je Dević.

“Naravno da može ugroziti. Svi kapitalni projekti su na taj način zaustavljeni. Isplaćuju se samo osnovne stvari, plate, naknade, porodiljama, borcima…Vlada je vrlo neozbiljno pristupila ovom pitanju, prije svega, trebala je da predloži rebalans budžeta. U skladu da uredbama vlade Federacije je da isplatimo svim uposlenima u budžetu naknadu od 1.080 KM. To nije uradila. Podvukla je ovaj budžet, u kome je značajan broj sredstava prenesen do par dana do Nove godine i što je najgore nisu predložili ni nacrt budžeta. Uzeli su još mjesec, dva vremena. To je neodgovorno ponašanje, nestransparentno, koje nije u skladu s onim što je proklamovano i ovim principa koje su potpisali. Teško da ćemo mi ovaj budžet imati do granice samog aprila. To znači da bismo izgubili cijeli kvartal. To najbolje govori o neefikasnosti neke vlade. Realizacija budžeta je parametar koji uvijek govori o sposobnosti ili nesposobnosti vlade“, rekao je Dević.

O stavu DF-a, govorila je Vedrana Vujović, rekavši kako je DF ovakvu odluku prihvatio jer je to najbolje za građane.

“Demokratska fronta je podržala odluku o privremenom finasiranju, iz prostog razloga što je ta odluka dobra za građane Kantona Sarajevo. Demokratska fronta i Klub zastupnika DF-a u Skupštini kantona Sarajevo, ne podržava ovakav način pristupa vlasti prema građanima, posebno kada je u pitanju budžet. Nismo očekivali da će doći odluka o privremenom finansiranju. Dovedeni smo pred svršen čin. Očekivali smo barem prijedlog nacrta budžeta“, naglasila je Vujević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...