ŽESTOKE REAKCIJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Mustafić i Bursać o Dodikovim i Novalićevim kritikama na račun američkog ambasadora Michaela Murphyja

Kritike na račun američkog ambasadora u BiH izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama u našoj zemlji, a posebno je zanimljiva rekacija uglednog bh. reditelja i društvenog aktiviste Dine Mustafića, te replika uglednog novinara i istraživača Dragana Bursaća.

  • Mini market

  • 31. Dec. 2022  

  • 14

Jučer su na račun američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja uputili kritike zvaničnici iz oba bh. entiteta. Prvi je to učinio predsjednik RS-a Milorad Dodik, a zatim premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Naravno, iz različitih povoda i motiva.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izvrijeđao je američkog ambasadora i nazvao ga "prepotentnim spekulantom".

"Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom. Nije primijetio da se vrijeme promijenilo i da je i on nakupio više godina. Gospodine Murphy, ne postoji vlada BiH. Zašto lažete kada Savjet ministara BiH nazivate vladom. BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite. Ali to se ne tiče Vas. To je riješio Ustav BiH", kazao je Dodik.

Novalić je, sa druge strane, bio odmjereniji ali također vrlo kritički nastrojen.

"Uz svo uvažavanje i zahvalnost na neprocjenjivo važnoj ulozi i podršci Sjedinjenih Američkih država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integrititet naše države, ne mogu da ne izrazim iznenađenje zbog pojedinih izjava ambasadora SAD-a iznesene jučer u jednom intervjuu", kazao je Novalić i poručio američkom ambasadoru da njegove izjave nedvosmisleno upućuju na "njegovu umješanost u izborni i post-izborni proces u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati".

Ove kritike na račun američkog ambasadora u BiH izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama u našoj zemlji, a posebno je zanimljiva rekacija uglednog bh. reditelja i društvenog aktiviste Dine Mustafića.

"Dodik i Novalić se oštro referirali na intervju američkog ambasadora u BiH. Svako ima svoje razloge, ali ih povezuje zajednički sadržilac: guraju BiH antizapadnom kampanjom u političku i ekonomsku izolaciju. Za proruski SNSD nije čudo, ali zabrinjava antiamerička histerija SDA", poručio je Mustafić.

Ovaj stav Mustafića izazvao je reakciju uglednog bh. novinara i istraživača Dragana Bursaća. 

"A najviše zabrinjava kako je USA digla ruke od BiH", konstatovao je banjalučki novinar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...