ZASTUPNIK NES-a POZVAO SCHMIDTA DA ISKORISTI SVOJE OVLASTI: "Pitanje državne imovine isključivo u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a nikako njenih entiteta"

"Zbog toga pozivam Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da iskoristi svoje ovlasti radi zaštite državne imovine Bosne i Hercegovine, kao i sankcioniranja nosilaca aktivnosti i djelovanja suprotno dosadašnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", istakao je Emirć.

  • Politika

  • 31. Dec. 2022  31. Dec. 2022

  • 2

Zakon o nepokrentoj imovini RS-a čeka još usvajanje od strane Vijeća naroda kako bi mogao stupiti na snagu, a uporedo s tim čeka se i reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta.

On može odmah nakon što Vijeće naroda potvrdi zakon reagirati i suspendirati zakon, ostale najavljene ocjene ustavnosti ovog zakona morale bi čekati objavu Zakona u službenom listu kako bi podnijeli zahtjev. Time bismo ušli u novi sudski spor. Djelovanje Schmidta bi skratilo vrijeme 'mrcvarenja'. 

Usvajanje Zakona o nepokretnosti za potrebe vršenja vlasti u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska (Rs) je još jedno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i ranijih odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika kada je u pitanju državna imovina, navodi nap.ba.

To je danas komentirao i zastupnik NES-a u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić.

"Čin usvajanja neustavnog Zakona o imovini Republike Srpske kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske cijenim kao još jedan pokušaj nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, jer se tako na posredan način želi našoj državi oduzeti njena imovina koja je najvažnije sredstvo za provođenje javne vlasti.

Zbog toga pozivam Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da iskoristi svoje ovlasti radi zaštite državne imovine Bosne i Hercegovine, kao i sankcioniranja nosilaca aktivnosti i djelovanja suprotno dosadašnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", istakao je Emirć.

Podsjetio je da je pitanje državne imovine isključivo u nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a nikako njenih entiteta kao administrativnih jedinica, o čemu je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučivao više puta i svaki put jasno utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje državne imovine, jer je to, u skladu sa članom I/1., članom III/3.b i članom IV/4.e Ustava Bosne i Hercegovine, nadležnost Bosne i Hercegovine.

"To je tako i drugačije ne može biti! Države Bosne i Hercegovine je uvijek bilo i uvijek će biti! Kome smeta doviđenja i prijatno", poručio je Emrić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...