ŠEF NATO-a STOLTENBERG: "Ukrajina mora dobiti dugoročnu podršku Zapada"

"Ruski program djelomične mobilizacije, koji je isplaniran u septembru, pokazao je da Moskva trenutno nema želju da okonča rat", rekao je Stoltenberg.

  • Svijet

  • 01. Jan. 2023  01. Jan. 2023

  • 1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja.

Stoltenberg je rekao za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

"Ruski program djelomične mobilizacije, koji je isplaniran u septembru, pokazao je da Moskva trenutno nema želju da okonča rat", rekao je Stoltenberg.

Iako se ne nazire prekid neprijateljstava, Stoltenberg je dodao da NATO mora osigurati da Ukrajina ostane u jakoj poziciji u slučaju pregovora između dvije strane.

"Moramo sada pružiti podršku Ukrajini, uključujući vojnu podršku, jer je to jedini način da uvjerimo Rusiju da mora sjesti i pregovarati u dobru i poštovati Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi", rekao je.

Na kraju je poručio da "ono što znamo je da ono što Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...