TOTALNI POTOP PLENKOVIĆA, POKAZALI MU PALAC DOLE: Slomio se na "obećanju koje je dao evropskim moćnicima", tenzije nikad nisu bile veće...

Milanović je i ranije zagovarao ideju da bi se u ovom sukobu trebalo držati principa ‘dok se veliki tuku, mali su ispod stola’.

  • Regija

  • 02. Jan. 2023  02. Jan. 2023

  • 0

Rat u Ukrajini prošle je 2022. godine ušao u sve sfere života, kako privatnog kroz brojna poskupljenja, energetske krize i poneke nestašice, tako i političkog. Naime, Ukrajina je bila vruća tema oko koje su se lomila koplja.

Hrvatski Sabor je s time počeo, ali i završio svoje zasjedanje. Podsjetimo, u februaru je donesena deklaracija o Ukrajini u kojoj je najoštrije osuđena ruska agresija. Prihvaćena je velikom većinom, za nju su glasaala 133 zastupnika, a suzdržana je bila Katarina Peović (Radnička fronta), piše Dnevno.hr.

10 mjeseci kasnije, u decembru, na posljednjoj i vanrednoj sjednici Sabora, prijedlog odluke Vlade da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici u sklopu misije EUMAM nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Žestoka kampanja: Razotkrivanje ‘rusofila’ i ‘pravednika’

Čitavom glasanju u Saboru prethodila je poprilično ‘nabrijana’ kampanja Za i Protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Sve je počelo kada je u medijima objavljeno da je Hrvatska jedna od evropskih zemalja koja je iskazala interes za učešćem u sklopu misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini- EUMAM.

Pojavila su se brojna pitanja, od toga ko je inicijator ove ideje, zašto hrvatska javnost nema pojma da se ta država nominirala za takvu vrstu pomoći zemlji koja je u direktnom ratnom sukobu s nuklearnom velesilom te što eventualno učešće znači za Hrvatsku.

A prava lavina pokrenuta je kada je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odbio dopis ministra odbrane Marija Banožića u kojem se tražila njegova saglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriji Hrvatske.

Milanović je i ranije zagovarao ideju da bi se u ovom sukobu trebalo držati principa ‘dok se veliki tuku, mali su ispod stola’, tvrdeći da ovo nije naš rat te da bismo trebali biti oprezni i gledati svoje interese.

U odbijenici ministru odbrane navedeno je da, između ostalog, Banožić nije ovlašten da od predsjednika traži saglasnost, zatim da nacrt Odluke ne navodi koje bi to tačno aktivnosti pripadnici Hrvatske vojske provodili u inostranstvu te koje ukrajinski vojnici u Hrvatskoj, a navodio je i nesklad u pozivanju na Ustav.

Polarizacija je od te tačke samo rasla, brojne ankete i istraživanja javnog mnijenja pokazivala su da Hrvati nisu naročito naklonjeni ideji o obuci ukrajinskih vojnika na teritoriji Hrvatske iako podržavaju Ukrajinu, a premijer Andrej Plenković prozivan je, posebno od opozicije, da je ‘nešto obećao eliti u Bruxellesu i da to sad mora ispuniti’.

Shvativši da će ovo biti teži zalogaj nego što je inicijalno mislio, Plenković je odluku spustio u Sabor, gdje je trebalo skupiti dvotrećinsku većinu i u samom startu stavio sve karte na stol. Naime, na sjednici Vlade, na kojoj je izglasana odluka, jasno je rekao da će se zastupnici opozicije morati “pogledati u ogledalo” ako to ne podrže pa se opet krenula provlačiti podjela na ‘Putinove igrače’ ili ‘rusofile’ i one koji su na ‘pravoj strani historije’.

Zastupnici opozicije koji su se protivili obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj kao razloge su navodili kršenje Ustava, nedovoljno jasno definirane aktivnosti vojnika te da bi si na taj način ‘stavili metu na čelo’, podsjećajući na dron koji se u martu srušio u Zagrebu, a detalji tog incidenta još nisu razjašnjeni.

Zazivala se i potreba za novim dogovorom premijera i predsjednika, a zeleno-lijeva koalicija govorila je o pružanju drugačije podrške ukrajinskog vojsci, poput pomoći u razminiranju ili obuci medicinskog osoblja.

Pritisci su, svjedočili su pojedini saborski zastupnici, bili uistinu veliki tokom te dvije sedmice uoči saborske rasprave. Neki su tvrdili i da ih se ucjenjivalo i da im se prijetilo. Šef HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić osobno je bio zadužen za konsultacije s drugim krugovima zastupnika, a kako se bližila vanredna sjednica 16. decembra, nervoza je bila sve veća, a tenzije sve više.

Izbila žestoka svađa: Nije državnički izložiti nas tom riziku

Tog je petka u Saboru bili žestoko, navodno se cijelog dana još ‘obrađivalo’ pojedine zastupnike, međusobno se upiralo prstom ko bi mogao biti novi Plenkovićev ‘žetončić’.

Kada je u 13 sati nastavljeno glasanje, krenule su žestoke svađe. Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tražio je stanku.

“Želimo vidjeti tu energiju, pomozimo Ukrajini na manje rizičan način. No, slušaju nas ljudi iz kontejnera na Banovini, penzioneri… Dovesti vojsku države u ratu, koja ima 45 miliona stanovnika, koja je u ratu protiv nuklearne velesile, sa špijunskom mrežom, izložiti naše narode tom riziku je nezrelo, nedržavnički, svi malo razmislite o odgovornosti”, rekao je Penava na što mu je odgovorio šef Sabora Gordan Jandroković.

“Ovako su govorili oni koji su odgovarali Hrvatsku da stane u odbranu svog teritorija, dat ću sam sebi opomenu”.

Volio bih da ste se devedesetih stavili u službu odbrane ove države, da mislite na mrtve studente koje smo mogli imati”, vratio mu je Penava. Zatim se javio Hrvoje Zekanović.

Poručujem Raspudiću, Benčić i drugima neka se večeras pridruže slavlju u Moskvi gdje će biti Putin, Vučić i Dodik”.

Pavliček je dobio pljesak kada je rekao da Zekanović radi cirkus u Saboru. Javio se i Željko Sačić. “Klečat ću na kuruzi svaki dan što sam dopustio da ovakav lik sjedne tu”, poručio je Zekanoviću.

‘Vau vau, laj za Milanovića’

Miro Bulj je Antu Bačića (HDZ) nazvao Feldmaršalom.

“Uhvatite se lijepo puške, imamo ovdje feldmaršala Antu Bačića Baću, imate Grlića Radmana, Andreja Plenkovića. Eto, ja ću s vama ići”, rekao je Bulj. Na to ga je Jandroković prekinuo.

“Ja ću biti na pravoj strani historije, ja ću biti feldmaršal za vas, a vi i dalje budite psić od Milanovića i lajte kako vam on navija. Ja ću vas podržavat u tome, vi mene u ovome, i svi sretni. Vau, vau, samo laj za Milanovića”, rekao je Bačić Baćo.

Jean Michel Nicolier je došao u Vukovar, zna se s koje strane su bili francuski političari tada, Zekanoviću, molim ne galamite, osim za korist slušatelja koji slabije čuju”, rekao je Ivan Penava dok je Stipo Mlinarić odgovorio Dragani Jeckov: “Vojislav Stanimirović bio je okupacijski gradonačelnik Vukovara, vi ga branite, kolege iz HDZ-a šute i plješću”.

Totalni potop Plenkovića: Ukrajinski vojnici neće vidjeti Hrvatsku!

Svađali su se tako gotovo do 15 sati kada je pristupljeno glasovanju. Sabor, na kraju godine, nije pristao da Hrvatska na svom području obučava ukrajinske vojnike u sklopu misije EU-ove vojne pomoći za ppodršku Ukrajini – EUMAM.

Od potrebnih 101, za odluku je glasalo 97 zastupnika.

Uz 77 zastupnika većine, za odluku je glasovalo i troje IDS-ovih, 15 (od 18) iz Socijaldemokrata, Zlatko Hasanbegović (Klub DP-a) te Milan Vrkljan (Klub Za pravednu Hrvatsku).

Protiv je bilo desetero zastupnika – petorica iz Kluba Domovinskog pokreta – Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić, potom Marijan Pavliček i Željko Sačić iz Suverenista, Ružica Vukovac (ZPH), Krešo Beljak i Željko Lenart (Klub HSS/RF).

U glasanje se nisu uključili klubovi SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Centra i Glasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...