MARINKO ČAVARA O ČINJENICI DA JE NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: "Treba se zapitati koliko oni vole Bosnu i Hercegovinu..."

Očekuje da neće biti sukobljavanja i tenzija, kao i da će Bosna i Hercegovina, poštujući mehanizam koordinacije, usvojiti zakone koji su joj obaveza na njenom putu ka Evropskoj uniji.

  • Politika

  • 02. Jan. 2023  02. Jan. 2023

  • 2

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara izjavio je kako se nada da će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dati zamah odnosima u Bosni i Hercegovini.

Očekuje da neće biti sukobljavanja i tenzija, kao i da će Bosna i Hercegovina, poštujući mehanizam koordinacije, usvojiti zakone koji su joj obaveza na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Očekuje i usvajanje budžeta.

Čavara je rekao da očekuje i da će do kraja januara bi formiran kompletan saziv Vijeća ministara BiH. Mada se da će vrlo brzo biti usvojen budžet.

Komentarišući činjenicu da je sjednica na kojoj se potvrđivalo imenovanje predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto protekla bez mnogo žuči i pitanje šta očekuje u radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Čavara je naveo da na sjednici nije bilo tenzija.

“Sve je proteklo u demokratskom modelu i nadam se da će i naredne sjednice biti isto tako demokratske i da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine raditi u punom kapacitetu. Nadam se da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dati novi zamah odnosima u BiH jer zaista je bilo dosta sukobljavanja i tenzija”, riječi su Čavare.

On je istakao da se institucije na nivou Bosne i Hercegovine trebaju okrenuti rješavanju ključnih problema u zemlji.

Na pitanje da li u narednom periodu očekuje da će se partnerstvo i glasanje formirati od tačke do tačke dnevnog reda s obzirom na praksu koja je bila u prethodnom sazivu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Čavara je rekao da takva praksa donosi nestabilnost u odnosima.

Praksa koja stvara nepovjerenje

“Takva praksa stvara nepovjerenje. Oni koji su dogovorili formiranje vlasti moraju zajedno funkcionisati. Potpisali smo i programska načela koja definišu određene stavove o mnogim pitanjima.

Tako da ne vidim nijednog razloga da se ne radi na takav način i poštuju odnosi u parlamentarnoj većini”, istakao je Čavara.

On je napomenuo da očekuje da će opozicija biti konstruktivna. Očekuje i da će uvijek biti za pozitivna rješenja koja znače napredak za BiH, za sve njene narode i građane.

On je uvjeren da će kompletan saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti formiran do kraja januara.

To je rok koji je predviđen. Tako da ćemo moći krenuti sa aktivnostima koje su pred nama. Jedna od njih je usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine za narednu godinu. Tu je i stvaranje uslova da svi koji koriste budžetska sredstva mogu maksimalno ostvariti svoja prava”, smatra Čavara.

Čavara je istakao da nakon dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine treba da se prilagodi pravnoj tekovini EU.

“Ukoliko želimo biti dio EU moramo prilagoditi ukupan sistem pravnoj tekovini EU. S obzirom na to da smo ranije dogovorili i usvojili mehanizam koordinacije to treba staviti u potpunu funkciju.

Način na koji smo dobili kandidatski status pokazuje da postoji politička spremnost EU da pruži maksimalnu podršku Bosni i Hercegovini”, istakao je Čavara.

Komentarišući odnose BiH sa susjedima, u prvom redu Srbijom i Hrvatskom, Čavara je napomenuo da Bosna i Hercegovina treba imati korektne odnose sa susjedima.

“To znači mir i stabilnost s jedne strane. A sa druge – ko će vam prvi pomoći u svakoj nevolji nego susjedi. Iz različitih krugova se stvaraju tenzije između pojedinih aktera u Bosni i Hercegovini. Ali, to trebamo prevazilaziti, otvorena pitanja rješavati i u dobrosusjedskom odnosu graditi bolju budućnost”, poručio je Čavara.

Odnos sa susjedima

Osvrnuo se na optužbe iz pojedinih krugova da se Hrvatska i Srbija puno miješaju u odnose u Bosni i Hercegovini. Čavara je ocijenio da je riječ o nekorektnim stavovima.

“To je nekorektno. Imamo puno zemalja koje brinu o Bosni i Hercegovini i žele joj pomoći. Smatram da i Hrvatska i Srbija žele pomoći Bosni i Hercegovini.

Treba graditi prvenstveno sa susjedima dobre odnose. Treba zajednički iskoristiti ovaj put ka EU da izgradimo stabilnost u Bosni i Hercegovini i stabilne odnose na Balkanu”, naglasio je Čavara.

Komentarišući zamjerke pojedinih krugova u BiH da kao “čovjek sa američke crne liste” ne bi trebalo da bude izabran u Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Čavara je poručio da u Bosni i Hercegovini postoje Ustav i zakoni.

“Ni Ustav ni zakone nisam prekršio. A američka administracija je u jednom trenutku procijenila da sam nešto trebao uraditi. Da sam mogao to uraditi… Međutim, to je njihov politički stav. Ako je nekom važniji politički stav bilo koje države, pa evo i SAD, nego Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine, onda se treba postaviti pitanje koliko oni vole Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Čavara u intervjuu za Srnu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...