NAJBOGATIJI PODUZETNIK U REGIJI: Evo kako je Dubravko Grgić stekao svoj "prvi million"

Grgić je “prvi million” zaradio u Mostaru, na samom početku rata kada je s partnerima iz vrha paradržavne tvorevine Herceg-Bosne osnovao privatno osiguravajuće društvo s apsolutnim tržišnim monopolom tokom četiri godine rata.  

  • Mini market

  • 03. Jan. 2023  

  • 1

Beogradski poslovni magazine Nedeljnik "izračunao" je da je najbogatiji poduzetnik u regiji Hrvat hercegovačkih korijena, Dubravko Grgić, kojega zovu i "Kraljem osiguranja". Grgić je najveći pojedinačni suvlasnik hrvatskog Koncerna Agram i na čelu je osiguravajućih kompanija vrijednih čak 2,84 milijarde eura: Euroherc osiguranja, Adriatic osiguranja, Agram Life osiguranja, kao i kompanije iz domene bankarstva, leasinga i drugih finansijskih usluga.  

Dubravko Grgić je rođen 1957. u Mostaru, a školovao se u Ljubuškom i u Zagrebu, gdje je završio Pravni fakultet. U njegovom portfelju je i advokatsko društvo "Grgić i partneri". 

Grgić je “prvi million” zaradio u Mostaru, na samom početku rata kada je s partnerima iz vrha paradržavne tvorevine Herceg-Bosne osnovao privatno osiguravajuće društvo s apsolutnim tržišnim monopolom tokom četiri godine rata.  

Kako je pisao Jutarnji list, Dubravko Grgić i bilo ko u Hercegovini ne bi mogao ni pomisliti da osnuje osiguravajuće društvo bez odobrenja tadašnjeg Tuđmanovog namjesnika za "Herceg-Bosnu", Gojka Šuška. To su bila mutna vremena u kojima je o svemu odlučivao Šušak i samo oni koji su mu bili po volji dobili su mogućnost za poslovni uzlet.

Potpuno je jasno da ni Grgić nije mogao djelovati bez političkog zaleđa, prisjetio se u razgovoru za Jutarnji list visokopozicionirani političar koji je u devedesetima svakodnevno surađivao s vodećim pripadnicima tadašnje hercegbosanske nomenklature. 

Ovaj nekadašnji dužnosnik upoznao je Grgića dok je još bio najjači dioničar Euroherca u BiH i tek se probijao u finansijskim krugovima. Pritom je, doslovno, imao i sreće, kao kada je u aprilu 1999. preživio atentat. Napadač je dvaput ranio Grgića, u desnu ruku i u prsni koš, međutim, današnji vlasnik koncerna Agram uspio je prežvjeti. Slučajno ili ne, Dubravko Grgić je ubrzo napustio Ljubuški i preselio se u Zagreb. 

Baš kao biografije niza probitačnih poduzetnika, tako i Grgićeva karijera predstavlja spoj koji se sastoji od finansijskog probitka, uživanja u statusu uspješnog celebrityja, ali i učesnika naslovnica crnih hronika. U njoj ima svega, brzog preuzimanja nekoliko osiguravajućih kuća, naglog bogaćenja i statusnog uspjeha, ali i sudskih procesa, optužbi da je ukrao dionice kako bi preuzeo Euroherc i preživljavanja atentata. 

Danas je Dubravko Grgić vodeći dioničar koncerna Agram, koji okuplja 20-ak društava, i jedan od najbogatijih hrvatskih tajkuna. 

Euroherc je u Bosni i Hercegovini formiran krajem 1992., u vrijeme kad su na snazi bili tzv. Markovićevi zakoni. Nije bilo privatnih banaka niti osiguranja, ali je trebalo okupiti najmanje deset dioničara. Poslovanje Euroherca u BiH krajem 1992. došlo je u pitanje jer nisu imali “zelenu kartu” za automobile, što znači da police koje su prodali u BiH nisu vrijedile za Hrvatsku.

Zato je hitno osnovao kompaniju u Hrvatskoj i sredio osiguranje. Sljedećih deset godina Grgić je naglo napredovao - najprije je 1996. kupio Jadransko osiguranje, zatim je 2000. postao vlasnik Mediteranskog osiguranja, 2004. je sklopio posao i s Hrvojem Petračem otkupivši od njega Atlas osiguranje. I tako je 2005. Dubravko Grgić postao jedan od najmoćnijih Hrvata i predsjednik koncerna Agram s prihodom od 2,7 milijardi kuna. 

U svakom slučaju, dobre veze su pomogle uspjehu Dubravka Grgića. U najkraćem, Euroherc je glavna osiguravajuća kuća koncerna Agram, koji ima sedam osiguranja i devet društava, kontrolira 24 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj. Dubravko Grgić u Eurohercu ima 15 posto dionica, njegova supruga Mladenka 12, a ostalo drže menadžeri društava s udjelima od 2 do 4 posto. 

Grgićevo vlasništvo već više od 20 godina osporava Milan Lučić, poznati partner Severine Vučkovići s “onog” snimka, koji je bio jedan od osnivača Euroherca, kao i još nekoliko osoba koje su sudjelovale u osnivanju kompanije. Lučić je tvrdio da je kupio dionice nekih malih dioničara koji tvrde da ih je Grgić s partnerima izigrao i bespravno im oduzeo dionice, ili smanjio udjel u Eurohercu. Lučić otad smatra da posjeduje dionice koje mu daju vlasničku većinu u Eurohercu. 

Euroherc je osnovan 1992., a Milan Lučić se naknadno priključio osnivačima, ali je svoj udio prodao 1997. godine. Uslijedio je niz sudskih tužbi u kojima su Grgićevi protivnici tvrdili da su opljačkani, a koje od 2002. predstavlja Milan Lučić.Po njima, oni su stvarni vlasnici 55 posto Euroherca, pisao je Jutarnji list. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...