JELENA GUSKOVA, DODIKOVA RUSKA PLAĆENICA: "Republika Srpska je srž srpstva na Balkanu, mislili su da će za pola godine postati dio jedinstvene muslimanske BiH..."

Govoreći o odnosu sa Ruskom Federacijom, ona je navela da je ponosna na saradnju, jer "Rusija nema drugog oslonca osim Srba na Balkanu".

  • Politika

  • 04. Jan. 2023  

  • 6

Inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Јelena Guskova kazala je da je Republika Srpska od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jačala i da je postala snažan oslonac srpstva na Balkanu.

-Republika Srpska misli o Srbima u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Albaniji... Vidjela sam i osjetila kako Republika Srpska brine o svima. Ona je srž srpstva na Balkanu, izjavila je Guskova Srni, povodom predstojećeg neustavnog Dana Republike - 9. januara.

Ona je navela da je najteži period bio kada su postojale namjere da se ukine Republike Srpska, ali je sačuvana voljom naroda.

-Čini mi se da je najteži period bio 1994. i 1995. godine, naročito kada su pisali Dejton. Na zapadu su računali da Republika Srpska neće izdržati, da će za pola godine postati dio jedinstvene muslimanske BiH, kazala je Guskova.

-Bez potčinjavanja EU i naročito Washingtonu. Srpski narod treba da odluči, sa kim da živi, sa svima u miru, to je tačno, ali na koji način. Dokaz tih dobronamjernih želja je postojanje Republike Srpske, kazala je Guskova, koja je i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Govoreći o odnosu sa Ruskom Federacijom, ona je navela da je ponosna na saradnju, jer "Rusija nema drugog oslonca osim Srba na Balkanu".

-To je jedna vrlo dobra osobina Srba, čim se nešto dešava sa Rusijom oni stanu u našu odbranu što nije bio uvijek slučaj sa ruske strane kada je bio Јelcinj, nisu oni to radili. Međutim, Srbi i na to ne obraćaju pažnju znajući da imamo zajedničku budućnost, tvrdi Guskova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...