SCHMIDTU SPREMLJENA ODLUKA: Za Vladu FBiH ne trebaju tri potpisa?

Iz nekoliko izvora Politicki.ba dobio je potvrdu da bi se konačna odluka mogla znati "vrlo brzo".

  • Politika

  • 04. Jan. 2023  04. Jan. 2023

  • 6

Član 5. Ustava entiteta FBiH predviđa da "predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. 

Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom".

E to bi se ubrzo moglo promijeniti!

Kako saznaje Politicki.ba, visoki predstavnik Christian Schmidt voljan je intervenirati i promijeniti ovu odredbu Ustava F BiH. 

Njegovom intervencijom, za izbor Vlade FBiH bila bi dovoljna dva, od tri potpisa predsjednika i dva potpredsjednika. 

Time bi se eliminirala mogućnost blokade, obzirom da je blok SDA - DF u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlameta FBiH osigurao (najmanje) 13 delegata i dobio pravo da jedini predloži svoj kadar za mjesto potpredsjednika većeg bh. entiteta. 

Nakon što je žrijebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji 8. decembra 12. delegat pripao SDA, unutar međunarodne zajednice počele su intenzivne konsultacije kako prevladati najnoviju situaciju. 

Odmah se postavila premisa da će SDA blokirati uspostavu koalicione vlade Osmorka - HDZ BiH. 

U skladu s njom, razrađene su i varijante. 

Prva je da se (jednokratno) ukine treći potpis. 

Da se to ne bi desilo, "samo ovog puta" Schmidt treba staviti svoj potpis na ovakvu odluku. 

Političku štetu za takvu odluku Osmorka bi kompenzirala rezultatima svoga rada - snažnim reformama na evropskom putu, početkom pregovora o članstvu u EU, ali i posebno žestokom borbom protiv korupcije. 

Vjeruje se u krugovima međunarodne zajednice da bi FBiH, nakon četiri godine vlasti Osmorke bila "neprepoznatljivo bolja", te bi joj to osiguralo, na ovaj ili onaj način, kontinuitet vlasti. A nada je i da bi monolit HDZ-ovog Hrvatskog narodnog sabora "pukao" u međuvremenu. 

Posljedično, ni Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u, nadaju se neki stranci u BiH, "ne bi cvjetale ruže". 

No, razmatra se i druga varijanta: 

Nakon izbora predsjednika i dva potpredsjednika entiteta FBiH, Osmorka i HDZ BiH bi dostavili toj trojki prijedlog premijera i ministara. 

Ukoliko ne bi bilo konsenzusa, a - opet - da ne bi bilo novih blokada - Schmidt bi objavio da se sada prag spušta na 7 delegata iz bilo kog kluba i time "gumicom briše" SDA-DF većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda F BiH. 

No, i takvoj se nakani protivi HDZ BiH, jer bi to značilo da u nekom drugačijem scenariju ta partija neće biti u vlasti. 

Radovi unutar međunarodne zajednice na rješenju još traju. 

Opcije se razmatraju, ali ove dvije o kojima smo pisali su "najrealnije".  

Iz nekoliko izvora Politicki.ba dobio je potvrdu da bi se konačna odluka mogla znati "vrlo brzo". 

Koliko je to dana ili sedmica, nismo mogli ustanoviti. 

"Jednokratno" zato što bi trajno uklanjanje konsenzusa u Predsjedništvu FBiH odbio HDZ BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...