METEOROLOG KRAJINOVIĆ OTKRIO KAD KONAČNO MOŽEMO OČEKIVATI SNIJEG: "Padavine koje će preći prvo na planinama u snijeg..."

(...) od 10 januara možemo očekivati sniježne padavine u nižim nadmorskim visinama. Obzirom da je to dosta dalek period i da je vrijeme posebno kada su padavine u pitanju teško se prognoziraju na tako dug vremenski period, pratit ćemo razvoj situacije, ono što nam daje naš numerički modeli."

  • Vijesti

  • 04. Jan. 2023  04. Jan. 2023

  • 0

Novogodišnje slavlje ove godine proteklo je bez sniježnih pahulja, za razliku od prethodnih godina. Šta više, temperature su bile natprosječno visoke za ovaj period.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović za Hayat.ba je govorio o ovoj pojavi.

Natprosječne temperature za ovaj period godine za meteorologe nisu neočekivane ali neuobičajen slučaj svakako da jeste.

Mi smo nekako ovo vidjeli još sredinom mjeseca da se može očekivati, da postoje signali, da neće biti snijega do kraja mjeseca decembra. Da je neuobičajeno svakako da jeste. Svi mi nekako decembar percipiramo kao mjesec sa niskim temperaturama uz sniježni pokrivač koji je dovoljan da nam napravi pravu zimsku idilu. Prema svemu sudeći 2022. godina je bila najtoplija godina na nekoliko meteoroloških stanica u Bosni i Hercegovini.

Godina koju smo ispratili bila je najtoplija godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od početka službenih mjerenja.

"Nije ovo ništa što nismo već zabilježili, dosta visoke temperature jesu ali ni blizu onih rekordnih temperatura, maksimalnih temperatura. Samo je neuobičajeno vrijeme, dešavalo se i prije, nije često da imamo ovakve vremenske prilike ali iskusili smo sve to u našoj prošlosti", pojašnjava Krajinović.

Istakao je da zahlađenje u smislu nižih vrijednosti temperatura možemo očekivati od 8., 9. januara kada očekujemo i niže vrijednosti jutarnjih temperatura odnosno one najniže bi se mogle spustiti i ispod 0 stepeni Celzijusa.

"Ni to nije ono što je uobičajeno za mjesec januar, to je natprosječno visoka temperatura ali eto u kontekstu ovog trenda visokih temperatura od 8. januara možemo očekivati značajniju promjenu temperaturnog režima i pad vrijednosti temperatura zraka kako minimalnih tako i onih maksimalnih.

Padom temperatura možemo očekivati padavine koje će preći prvo na planinama u snijeg tako da od 10. januara možemo očekivati sniježne padavine u nižim nadmorskim visinama. Obzirom da je to dosta dalek period i da je vrijeme posebno kada su padavine u pitanju teško se prognoziraju na tako dug vremenski period, pratit ćemo razvoj situacije, ono što nam daje naš numerički modeli", govori Krajinović za Hayat.ba.

Često u neformalnom razgovoru možemo čuti kako smo krivi za sve ovo što se dešava te da ništa nije slučajno.

Krajinović je pojašnjavajući uzrok neuobičajenih pojava kazao kako iste jesu djelovanje čovjeka ali onog prije 150 godina dok naše djelovanje će se odraziti na generacije koje dolaze.

"Kada su u pitanju vremenske prilike ono što je čovjek uradio u posljednjih 150 godina kroz zagađenje atmosfere upravo nam se obija o glavu danas. Ono što smo izgradili naše društvo i civilizaciju na osnovu industrijske revolucije i iskoristili neobnovljive izbore energije koje zagađuju atmosferu. Prije 150 godina to smo radili bez obzira na ono što činimo atmosferi i prirodi a priroda je takav sistem gdje uvijek vrati i na način da se pokušava vratiti u neku normalu. Vremenske prilike su diktirane upravo danima atmosfere i ono što se dešava danas jesu posljedice klimatskih promjena. Ne možemo mi nazvati izoliran slučaj kao što je ovaj decembar bez snijega klimatskim promjenama ali možemo to posmatrati kao posljedica klimatskih promjena koje se dešavaju na globalnom nivou pa i BiH.

Bili smo svjedoci tokom ljeta obaranja maksimalnih rekorda jedan za drugim su padali širom BiH. To je sve posljedica naše aktivnosti, ne danas, već posljednjih 150 godina. Ono što mi danas radimo atmosferi to će nam se obiti o glavu za 30-40 godina jer je to takav sistem. Ne reaguje atmosfera na ono što mi danas radimo odmah već odgođeno na nekih 30-40 godina. Kad pogledamo naša generacija nije kriva za ovo što nam se dešava sada ali je svakako kriva za ono što će se desiti narednim generacijama koje dolaze. Nismo mi naslijedili našu prirodu već smo je samo posudili od naše djece", zaključio je Krajinović za Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...