BIJELA KUĆA POTVRDILA: "SAD će Ukrajini poslati još raketnih sistema HIMARS"

"To je uključivalo HIMARS-e u prošlosti, a moglo bi uključiti još HIMARS-a u budućnosti", rekao je Kirbi.

  • Svijet

  • 04. Jan. 2023  04. Jan. 2023

  • 2

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti pružati Ukrajini vojnu pomoć koja joj je potrebna za odbranu od ruskih snaga, uključujući višecjevne raketne bacače HIMARS, saopćila je danas Bijela kuća.

Ovu informaciju je na virtuelnoj konferenciji za novinare potvrdio koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby.

On je rekao da SAD nema informacije koje bi potvrdile tvrdnje Rusije da je uništila dva višecjevna raketna bacača HIMARS američke proizvodnje u ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Ističući da je Rusija započela rat u Ukrajini, Kirbi je rekao da će SAD, kao i dosad, nastaviti Ukrajincima pružati sisteme i pomoć koja im je potrebna da se brane.

"To je uključivalo HIMARS-e u prošlosti, a moglo bi uključiti još HIMARS-a u budućnosti", rekao je Kirby.

Rekao je da su se raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) pokazali "veoma efikasnim" za Ukrajinu.

"Nastavit ćemo da podržavamo Ukrajinu sistemima oružja", poručio je.

Upitan o telefonskim razgovorima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim kolegom Volodymyrom Zelenskym koji su zakazani za srijedu, Kirbi je pohvalio napore Turske u Ukrajini, posebno oko inicijative za žito.

Rekao je da je Turska "saveznik NATO-a" i da su "Turci, pod Erdoanovim vodstvom, bili zaista fokusirani u naporima da se žito nastavi izvoziti iz Ukrajine".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...