FORTO KAO DODIKOV "TROJANSKI KONJ": Ostvaruju li se crne slutnje Stjepana Kljujića...

Teško je vjerovati da će HDZ i SNSD pristati da Osmorka predlaže Srbe, ili Hrvate, ili još gore da u Vijeću ministara zbog Forte bude recimo četiri ministra iz reda Ostalih što bi podrivalo princip konstitutivnosti na kojem SNSD i HDZ insistiraju

  • Politika

  • 03. Jan. 2023  05. Jan. 2023

  • 0

Danima su predstavnici Naše stranke galamili kako Milorad Dodik ne smije dobiti četvrtog delegata u Domu naroda BiH kako ne bi postao nezaobilazan faktor u odlučivanju. Fina gradska raja je (zlo)namjerno upirala prstom u pogrešne ljude i stranke što vjerovatno nije bilo slučajno ako se ima u vidu da šute na mogućnost preuzimanja potpune kontrole Vijeća ministara BiH HDZ-u i SNSD-u, piše Ljudski.ba.

Mnogi su se smijali na tvrdnje člana ratnog Predsjedništva BiH Stjepana Kljujića da je Naša stranka projekat KOS-a. Nekako se logičnim čini da obavještajcima u službi Srbije smeta Pokret za državu koji je obećavao dah multietičnosti u RS-u pa je očekivano napadnut iz svih oružja, a ponajviše iz Naše stranke. Napala ga je stranka koja nije učestvovala na izboriuma u RS-u što podsjeti da je Kljujić u svojim argumentima upravo naveo činjenicu da je Naša stranka formirana samo u FBiH.

Sada je neobično da se fina gradska raja pravi luda po pitanju mogućnosti da SNSD i HDZ preuzmu kontrolu Vijeća ministara BiH. Ključna figura bio bi Dodikov Bošnjak Denis Šulić zbog čega je između ostalog Osmorka jučer morala održati koalicione konsultacije. Uznemirio se NES, Stranka za BiH, a ravnodušan nije mogao ostati ni predsjednik NIP-a Elmedin Konaković. Za njega je to krupno političko pitanje koje će se morati analizirati i raspraviti.

Pitanje je da li Forto, odnosno Naša stranka radi za Dodika kako bi HDZ-u i SNSD-u isporučila kontrolu Vijeća ministara BiH, pa je Forto ustvari "Trojanski konj". Istina, moglo bi se postaviti i pitanje da li se Fortinim imenovanjem želi srušiti princip konstitutivnosti što bi bilo u sladu s načelima Naše stranke, ali objektivno zvuči nerealno.

Adresa za raspravu nije SNSD, problem je unutar Osmorke. Vlada KS se ne formira iako aktuelna trojka s novim partnerima ima komotnu većinu, a jedan od razloga je čini se i dalje udomljavanje predsjednika Naše stranke Edina Forte. Njegova želja je da bude ministar prometa i komunikacija BiH. Ima pravo, ali lična ambicija nosi i odgovornost. U ovom slučaju veliku, koju su zanemarili svi koji su napadali novu koaliciju na državnom nivou. U velikoj galami izgubila se suština, a to je da nije sve do Dodika i njegovog ucjenjivačkog pristupa.

Edin Forto se izjašnjava kao Ostali i to je njegovo legitimno pravo, čak i poželjno za budućnost BiH. Međutim, u konkretnom slučaju to bi moglo imati bumerang efekat. Fortino imenovanje bi išlo u prilog tvrdnjama iz Osmorke da nisu bošnjačka reprezentacija, ali način formiranja Vijeća ministara sužava manevarski prostor i to su u Našoj stranci, ali i cijeloj koaliciji trebali znati. 

Imajući u vidu da se u Vijeće ministara BiH imenuje jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata Fortina kandidatura je unijela nemir u koaliciju, ali i u državu. Prema koalicionom sporazumu Osmorka je dobila tri ministarstva, HDZ predsjedavajućeg i dva ministra, SNSD četiri ministra, ali da jedan bude iz reda Ostalih.

Insistiranjem da Forto bude državni ministar otvora se prostor Dodiku da zaista predloži svog Bošnjaka Denisa Šulića. Njemu to odgovara jer bi u konstelaciji tri Srbina, tri Hrvata, tri Bošnjaka i jedan Ostali osigurao prohodnost za sve odluke po mjeri SNSD-a i HDZ-a koje su u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara BiH. Za to je potreban jedan bošnjački glas.

Naravno moguća su i druge varijante, ali je teško vjerovati da će HDZ i SNSD pristati da Osmorka predlaže Srbe, ili Hrvate, ili još gore da u Vijeću ministara zbog Forte bude recimo četiri ministra iz reda Ostalih što bi podrivalo princip konstitutivnosti na kojem SNSD i HDZ insistiraju. U kojem pravcu se ide objasnio je Dodik.

- Bošnjačka strana, odnosno “Osmorka”, imaju namjeru ili se to predlaže da na jedno od tih mjesta predlože nekoga ko dolazi iz reda ostalih. Zakon o Vijeću ministara jasno kaže da Vijeće ministara čini jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata. I ako oni iz FBiH daju dva Bošnjaka i jednog ostalog to znači da mogu ići dva Srbina i dva Hrvata i zato je prijedlog Šulić da bi se pojačao taj nivo odnosa koji ide na to da se imenuju po tri Bošnjaka, Srbina i Hrvata i jedan Ostali, pojasnio je Dodik.

Pri tome je pokušao relativizirati uticaj Šulića na kontrolu Vijeća ministara BiH, ali nije zvučao uvjerljivo jer za prohodnost odluka je potrebna saglasnost barem jednog ministra iz reda konstiotutivnih naroda. Priča o Denisu Šuliću je, htjeli to priznati ili ne, uzdrmala Osmorku a partneri Naše stranke su valjda dobili obrazloženje zbog čega se sve radi. Istina, uvijek postoji mogućnost da se zbog ličnih ambicija nije znalo u šta se ulazi, ali to bi tek bilo loše opravdanje onih koji pretenduju da dokažu kako su bolji i pošteniji od SDA, piše Ljudski.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...