"PUT DO MIRA PUTEM ORUŽJA": Stoltenberg pozvao na veću vojnu podršku Ukrajini

Generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da Ukrajina mora biti jaka za pregovaračkim stolom kako bi sklopila mir s Rusijom, a to će biti moguće uz veću podršku Kijevu u naoružanju.

  • Svijet

  • 05. Jan. 2023  05. Jan. 2023

  • 0

Obraćajući se na godišnjoj konferenciji Konfederacije norveškog poduzetništva u Oslu, Stoltenberg je iznio ocjene o ratu Rusije protiv Ukrajine koji je počeo u februaru prošle godine.

Ističući da su ratovi nepredvidivi, ali da se većina njih završava za pregovaračkim stolom, Stoltenberg je rekao da će se i ovaj rat najvjerovatnije okončati dijalogom.

"Ono što Ukrajinci mogu postići za stolom zavisi od njihove snage na bojnom polju. Ako želimo mir iz pregovora u kojem će Ukrajina ostati nezavisna demokratska zemlja u Evropi, najbrži način da to postignemo je da podržimo Ukrajinu. Put do mira je zapravo putem oružja", rekao je.

Stoltenberg je istakao da se, kakav god bude ishod rata, sigurnosna situacija u Evropi trajno promijenila. Rusija želi drugačiju Evropu i ima za cilj da kontroliše svoje susjede, dodao je, prenosi AA.

"Čak i ako se rat završi, problemi u našim odnosima s Rusijom će ostati", poručio je Stoltenberg.

Dodao je da bi NATO trebao više ulagati u odbranu i ne bi trebao ovisiti o autoritarnim režimima u oblastima kao što je energetika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...