DRAMA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Ako se to dogodi džaba smo krečili…“

Raspad Osmorke na državnoj razini teško će pasti i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2023  

  • 6

-Bošnjački blok počeo se osipati i prije nego je izabrana nova vlast na razini BiH. Narodni Europski savez (NES) i Stranka za BiH (SBiH) su, nakon sastanka čelnika Osmorke i SNSD-a u Doboju, objavili da se povlače iz koalicijskog sporazuma o formiranju vlasti na državnoj razini, kojeg je Osmorka sklopila sa SNSD-om i HDZ-om BiH. Razlog je kako su čelnici ovih dviju stranaka, Nermin Ogrešević i Semir Efendić, rekli više a najvažniji je što nije prihvaćen njihov zahtjev da se povuče Zakon o nepokretnoj imovini kojeg je nedavno usvojila narodna Skupština Republike Srpske, piše u svom osvrtu za HMS Milan Šutalo, medijska perjanica Čovićevog HDZ-a, te dodaje:

-NES u Zastupničkom dom Parlamenta BiH ima jednog zastupnika, a Stranka za BiH ni jednog, pa će novo Vijeće ministara, ipak, biti izabrano tijesnom većinom, a nova vlast morat će voditi računa da na svakoj sjednici na kojoj se glasa o zakonskim prijedlozima budu svi zastupnici vladajuće koalicije.

Za razliku od državne razine Osmorka, s HDZ-a, nema, međutim kapacitet formirati vlast na razini Federacije bez NES-a i Stranke za BiH, koje zajedno imaju 9 zastupnika. Čak i kad bi se okrnjenom bošnjačkom bloku, “Šestorci” i HDZ-u BiH pridružili i tri zastupnika HDZ-a 1990 i jedan zastupnik Vukadinovog HNP-a, opet ne bi imali većinu. Uz to NES i Stranka za BiH imaju i tri izaslanika u Klubu Bošnjaka federalnog Doa naroda, pa bi bošnjački blok bez ove dvije stranke u Bošnjačkom klubu spao sa 10 na 7 izaslanika.

Izlazak NES-a i SBiH iz koalicije na državnoj razini, Čovićev novinar vidi kao poruka čelnika tih dviju stranaka prije svega liderima SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke da neće biti ništa od vlasti ako se ne udovolji njihovim stranačkim apetititima. Stranka za BiH, naime, uz ostalo, traži upravljanje energetskim sektorom, što podrazumjeva Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, ali i Elektroprivredu BiH, rudnike… Na energetski resor cilja međutim i HDZ BiH, što je nedavno potvrdio lider te stranke Dragan Čović.

-Uz to, predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić u predizbornoj je kampanji otvoreno podržavao Željka Komšića, u majorizaciji Hrvata u Predsjedništvu BiH, a ponovo traži da se Košićev DF uključi u koaliciju čemu se protivi HDZ BiH.

Ukratko posve je neizvjesno hoće li NES i Stranka za BiH ostati dio bošnjačkog bloka na razini Federacije BiH, nakon što su napustili koaliciju na državnoj razini. Čak i ukoliko ostanu neizvjesno je hoće li nova koalicija moći izabrati izvršnu vlast - Vladu Federacije- s obzirom da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, a da Osmorka nema potrebnih 11 ruku da bi predložila bošnjačkog (do) predsjednika FBiH. Ukoliko jedan od dopredsjednika FBiH bude iz SDA, iz te su stranke najavili kako neće dati suglasnost da premijer FBiH bude kandidat Osmorke, odnosno većine u kojoj ne bi participirala ta stranka, a to bi trebao biti lider SDP BiH Nermin Nikšić, zaključuje Šutalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...