ODLUKA JE PALA: Američki State Department odsad će Tursku nazivati...

To dolazi u trenutku kada se Erdogan sve više angažirao u nacionalističkim, populističkim politikama za koje kritičari kažu da ugrožavaju demokraciju.

  • Svijet

  • 06. Jan. 2023  06. Jan. 2023

  • 2

Udovoljavajući dugotrajnom turskom zahtjevu, američki State Department je pristao u svojim službenim dokumentima početi koristiti tursku varijantu imena te zemlje.

Turska će se sada nazivati "Türkiye", rekli su dužnosnici. I doista, State Department je objavio svoje prvo saopćenje za medije u kojem se kaže da su "Sjedinjene Države i Türkiye" prekinule financijske mreže Islamske države koje djeluju u Turskoj i Siriji.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da je odluka o promjeni pravopisa odgovor na zahtjev turskog veleposlanstva u Washingtonu.

Bio je to neobičan ustupak

Američka vlada uvijek je općenito koristila anglizirano pisanje naziva zemalja u službenim dokumentima - na primjer, koristeći "Spain", a ne "España" i "Germany", a ne "Deutschland".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle je godine zatražio od svijeta da se pridržava načina pisanja naziva zemlje na turskom jer, kako je rekao, to ispravnije odražava kako se ime zemlje izgovara na tom jeziku.

"Naziv Türkiye predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način", rekao je Erdogan u dekretu izdanom u to vrijeme. To dolazi u trenutku kada se Erdogan sve više angažirao u nacionalističkim, populističkim politikama za koje kritičari kažu da ugrožavaju demokraciju.

Ujedinjeni narodi i NATO, čija je Turska članica, prihvatili su novi pravopis prošle godine.

SAD-u je trebalo neko vrijeme

Price je rekao da je Odbor za zemljopisna imena američke vlade presudio da je još uvijek dopušteno koristiti "konvencionalni pravopis" Turske od strane službenika i agencija kada je "u cilju šireg razumijevanja javnosti".

U State Departmentu, međutim, pravopis na turskom jeziku pojavit će se u svim službenim dokumentima, izvještajima, saopćenjima i tako dalje. Dužnosnici će vjerovatno nastaviti zvati zemlju "Turkey".

Vlada i veliki dio američkih medija u određenim okolnostima mijenja pravopis ili nazive zemalja i njihovih gradova. Takav je bio slučaj s brojnim ukrajinskim gradovima - Kijev je sada Kyiv, Odessa je sada Odesa, na primjer - jer ta zemlja nastoji odbaciti ostatke ruske dominacije.

Vojska u Burmi promijenila je ime te zemlje u Mianmar. SAD službeno ne priznaje promjenu, iako većina američkih novinskih kuća koristi "Myanmar" ili koristi oba naziva naizmjenično.

No pisanje imena zemlje na njezinu jeziku je drugačiji slučaj, iako je bilo univerzalno prihvaćeno kada je nekoliko afričkih zemalja promijenilo svoja imena nakon ere kolonizacije. Swaziland je postao poznat kao Eswatini 2018.

Turska je važan, iako problematičan saveznik SAD-a. Washington je zabrinut zbog poslova Ankare s Rusijom u prodaji oružja, te zbog represije nad disidentima i manjinama. Ali treba joj pomoć Turske u uvjeravanju ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini, te u dopuštanju Švedskoj i Finskoj da se pridruže NATO-u, borbi protiv Islamske države i drugim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...