VOLE I POZNATE DAME: Kroj koji ima za cilj privući pažnju, ali i kamuflirati određene nesavršenosti tijela (FOTO)

Peplum je dobio ime prema grčkoj tunici peplos, a njegovi elementi vidljivi su tokom historije u različitim stilovima i kulturama – od New Looka Christina Diora nakon Drugog svjetskog rata do poslovnih odijela u osamdesetim godinama prošlog vijeka.

  • Žena

  • 06. Jan. 2023  06. Jan. 2023

  • 0

Modni znalci slažu se da se peplum kroj vraća u modu. U svojim kolekcijama za proljeće/ljeto 2022. godine predstavile su ih poznate francuske modne kuće poput Givenchyja i Diora, a na crvenim tepisima nosile su ih i brojne slavne dame iz javnog života.

Mlada glumica Bailey Bass nedavno je odabrala haljinu peplum kroja za premijeru filma "Avatar: Put vode" u Los Angelesu. Blistala je u zapanjujućoj kreaciji hongkonškog dizajnera sa stalnom londonskom adresom Roberta Wuna.

Manekenka Irina Shayk odabrala je svjetlucavu kreaciju s peplumom švedskog brenda H&Mza dodjelu britanskih modnih nagrada – British Fashion Awards 2022. –  koja je održana u Royal Albert Hallu u Londonu.

Nicole Kidman u haljini Armani Privea na OscarimaNicole Kidman u haljini Armani Privea na Oscarima (Foto: Profimedia)

Diane Kruger nosila je ružičastu haljinu s peplumom Armani Privea na zatvaranju Marrakech International Film Festivalu u novembru prošle godine, a istu modnu kuću i kroj odabrala je i Nicole Kidman na posljednjoj dodjeli Oscara.

Peplum je nabrani ili valoviti komad tkanine kojim se ukrašavaju odjevni komadi na predjelu struka i bokova. Cilj im je privući pažnju, ali i kamuflirati određene nesavršenosti tijela. Dobro odabrani peplum kroj, naime, vizualno može sakriti trbuščić.

Diorov New Look iz 1947. godineDiorov New Look iz 1947. godine (Foto: Profimedia)

Peplum je dobio ime prema grčkoj tunici peplos, a njegovi elementi vidljivi su tokom historije u različitim stilovima i kulturama – od New Looka Christina Diora nakon Drugog svjetskog rata do poslovnih odijela u osamdesetim godinama prošlog vijeka, navodi Zadovoljna.hr.

Posljednji peplum trend zabilježili smo prije desetak godina, a krasio je sve od topova i bluza preko suknji do haljina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...