DURAKOVIĆ OBJAVIO VIDEO IZ SREBRENICE: "Jesu li patriotske snage zabrinute, jesu li neki građani BiH preči i skuplji od povratnika u entitet RS?" (VIDEO)

"Ko se to brine za sigurnost Bošnjaka u Bratuncu kada se badnjaci traktorima prevoze uz piće, pjesme i pucanje? Šta da rade i čemu da se nadaju Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, ako na Dobrinji osvanu barikade?", pita Duraković.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2023  06. Jan. 2023

  • 2

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković objavio je video iz Srebrenice gdje se večeras, na Badnje veče, okupljaju pripadnici ravnogorskog pokreta i uznemiravaju Bošnjake povratnike.

"Pitaju li se patriotske snage koje su jučer bile zabrinute za sigurnost građana Sarajeva kako je večeras malo dalje od međuentitske linije?

Badnje je veče. Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta se postrojavaju u Draževini. Badnjaci se traktorima prevoze ispred bošnjačkih kuća u Bratuncu, Srebrenici, a vjerujem i u drugim mjestima širom RS. Kolone vozila kruže Srebrenicom i zaustavljaju se ispred biranih kuća, bacajući petarde koje zvuče kao topovski udari", naveo je Duraković.

Jesu li neki građani Bosne i Hercegovine važniji, preči i skuplji od povratnika u entitet RS? Je li veći strah građana Sarajeva od straha povratnika? - pita Duraković.

"Ko se to brine za sigurnost Bošnjaka u Bratuncu kada se badnjaci traktorima prevoze uz piće, pjesme i pucanje? Šta da rade i čemu da se nadaju Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, ako na Dobrinji osvanu barikade?

Podsjećanja radi, strah koji osjećaju građani Sarajeva jedan dan, stanovnici Prijedora, Srebrenice, Banjaluke, Kotor Varoši, Potočara, Foče, Kozarca, Zvornika, Bratunca, Doboja, Kamenice, Rogatice, Goražda, Vlasenice i Kozarske Dubice žive svaki dan.

Sutra ću, naravno, iz poštovanja i jer sam tako odgojen čestitati najveći pravoslavni praznik svojim prijateljima i sugrađanima, ali večeras, moram prenijeti dio tradicionalne atmosfere Badnje večeri, kada kolona sa badnjakom prolazi kroz Bratunac i Srebrenicu.

Da, ja sam onaj šesnaestogodišnji Ćamil koji je preživio genocid i nakon toga pružio ruku pomirenja da bismo napravili bolju i sigurniju Bosnu i Hercegovinu. I da, ovo je večerašnji konvoj, koji je namjerno i svjesno zastao u naselju Vidikovac, naseljenim većinom Bošnjacima, tačnije ispred moje kuće, kako bi komšije Srbi, uglavnom iz Bratunca, pokazali koliko je moja ispružena ruka prihvaćena.

Iskreno mi je žao što u 21. vijeku ne postoji civilizacijska svijest da bar najveće vjerske praznike ne koristimo kako bismo zastrašili komšije. Jer, što se mene tiče, ovdje je uvijek bilo mjesta i za Božić i za Bajram.

Nadam se da će se ove nacionalističke horde jednog dana umoriti, a da će civilizovani ljudi svoje praznike konačno slaviti i čestitati u miru i blagostanju. Komšije, vi koji večeras u svojim domovima dostojanstveno proslavljate, neka vam je sretno Banje veče", naveo je Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...