POKRENUTA INICIJATIVA: U objektu hotela Maršal na Bjelašnici formirati dječiju bolnicu

Napominju da Hotel Maršal na Bjelašnici, koji je u državnom vlasništvu, godinama zjapi prazan, vjerovatno čekajući još jednu magičnu privatizaciju, kojom bi prešao u vlasništvo nekog tajkuna.

  • Društvo

  • 08. Jan. 2023  

  • 0

Nevladina organizacija Eko Akcija zatražila je od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH da se formira dječija bolnica u objektu hotela “Maršal” na Bjelašnici.

U svojoj inicijativi navode da je Bosna i Hercegovina prije rata imala nekoliko bolnica za djecu na moru, u Cavtatu, Zaostrogu i Zelenici. Tamo su boravila i liječila se djeca iz zagađenih gradova cijele Bosne i Hercegovine bez obzira na njihov materijalni status.

“Poslijeratne vlaste BiH su te bolnice raznim pljačkaško-pravnim mahinacijama vjerovatno sve izgubile. Nisu ni pokušali napraviti nove. Predivne planine Bosne i Hercegovine imaju idealne uslove za oporavak djece oboljele od plućnih bolesti, no boravak na njima mogu priuštiti samo oni bogati. Bolesna i siromašna djeca su osuđena da udišu zagađeni zrak naših gradova. Stotine miliona maraka javnog, našeg novca su potrošene na našim planinama, i to uglavnom da bi se privatnicima uvećala zarada na gradnji i prodaji nekretnina. Rijetki objekti napravljeni javnim novcem su napravljeni za one koji imaju novca, a ne za one koji su u potrebi”, navode iz Eko Akcije.

Napominju da Hotel Maršal na Bjelašnici, koji je u državnom vlasništvu, godinama zjapi prazan, vjerovatno čekajući još jednu magičnu privatizaciju, kojom bi prešao u vlasništvo nekog tajkuna.

“Neka ovaj objekat više ne bude prazan, neka bude mjesto gdje će naša bolesna djeca imati priliku da dišu čisti planinski zrak i da ozdrave”, poručili su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...