BIVŠI PRIPADNIK RUSKE TAJNE SLUŽBE TVRDI: "Rusija je već izgubila"

“Čak i ako naše trupe izvedu taktičku pobjedu, strateški smo već izgubili. Jer smo ponovo bacili najbolje snage i sredstva na nedostojan cilj”, napisao je Girkin.

  • Svijet

  • 08. Jan. 2023  

  • 0

Snage Vladimira Putina možda su već izgubile ključnu bitku u Ukrajini, izjavio je u nedjelju bivši pripadnik ruske tajne službe. Borbe su i dalje koncentrirane na jugoistočnu Ukrajinu i grad Bahmut. Mjesecima poprište nekih od najintenzivnijih bitki u ratu.

Ruske trupe u toj regiji predvodi skupina Wagner, privatna vojna snaga koju je osnovao Putinov saveznik Jevgenij Prigožin. A koju se naširoko optužuje za teška kršenja ljudskih prava i napade na civile. Borbe u Bahmutu, gdje se nalaze rudnici koji sadrže strateške resurse, uključujući sol i gips, nastavile su se tokom vikenda. Čini se da je Rusija napredovala u obližnjem Soledaru. A ruski vojni stručnjaci sugerirali su da bi Rusi tamo mogli okružiti ukrajinsku vojsku.

Pobjeda “jako daleko”

"Ipak, ni taktička pobjeda u Bahmutu možda neće preokrenuti tok rata u korist Kremlja", izjavio je Igor Girkin, bivši ruski zapovjednik. On je poznat po svojoj ulozi u ruskoj operaciji na Krimu 2014. godine i ulozi koju je odigrao u rušenju putničkog aviona Malaysia Airlinesa. Girkin, poznat i kao Strelkov, na Telegramu je napisao da su Putinove trupe već izgubile u strateškom smislu.

Girkin je rekao da je ruska pobjeda u Bahmutu i dalje “jako daleko”. Te je predvidio da će rat trajati još najmanje mjesec dana. Čak i ako Rusija postigne taktičku pobjedu, rekao je da bi to i dalje bio strateški gubitak. Jer bi potrošeni resursi više značili za druge mete u Ukrajini.

“Bacili smo najbolje trupe”

Čak i ako naše trupe izvedu taktičku pobjedu, strateški smo već izgubili. Jer smo ponovo bacili najbolje snage i sredstva na nedostojan cilj”, napisao je Girkin.

Dodao je da je Glavni stožer Oružanih snaga Rusije u velikoj mjeri kriv što je naredio invaziju. Ali da skupina Wagner također dijeli krivicu jer je dopustila da se njezine trupe koriste u ovoj borbi.

“Komandant koji dopušta da se njegovi vojnici troše tako nevješto i besplodno (čak i postupajući po komandama) ne može se ni u kojem slučaju smatrati dobrim vojskovođom”, napisao je.

Sukob unutar ruskog vodstva

Kako se sukob nastavlja, napetosti zbog Bahmuta rastu unutar ruskog vodstva. Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), think tanku sa sjedištem u SAD-u, skupina Wagner pokušala je okriviti rusko Ministarstvo obrane za svoj spori napredak u bici.

U intervjuu za ruske državne medije Prigožin je navodno rekao da su se vojnici skupine Wagner jako namučili da prođu pokraj ukrajinskih linija “zbog nedovoljne količine oklopnih vozila, streljiva i zaliha granata od 100 mm”, izvijestio je ISW. Girkin, koji je sve kritičniji prema vodstvu Moskve, rekao je jučer da se vodstvo u Kremlju podijelilo oko invazije nakon vijesti da je Prigožin optužio oligarhe za diskreditaciju Wagner grupe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...